Damrak volgt Wall Street; AEX stijgt weer boven 1200 punten

AMSTERDAM, 19 AUG. Koersherstel op de beurzen in Azië en twee dagen van scherpe koersstijgingen op Wall Street, hebben ook op het Damrak en de ander Europese beurzen voor hogere koersniveaus gezorgd. Vanochtend schoot de Amsterdamse beursbarometer, de AEX-index, door de grens van 1200 punten. De index gaf na opening van de handel een stand aan van 1206,31 punten.

Dat is 21,4 punten hoger dan het slot van gisteren. Vroeg in de middag gaf de index nog 1202,80 aan. Het herstel van Amsterdam ligt lijn met de andere Europese beurzen. De beurs van Frankfurt steeg gisteren 3,1 procent. Londen ging 3,4 procent omhoog en Parijs noteerde een winst van 3,5 procent. Ook vanochtend stonden de koersen op deze beurzen hoger.

Hoewel de beurskoersen van Moskou vanochtend opnieuw met 2,2 procent daalden en de roebel tegenover de dollar verder wegzakte lijkt bij Westerse beleggers de angst voor deze financiële crisis volledig verdwenen. Zij hechten meer waarde aan het herstel in Azië en de hogere koersen op Wall Street. Vanochtend sloot Tokio 2,3 procent hoger en eindigde Hongkong zelfs 5,72 procent hoger.

De beurs van New York boekte gisteren een winst van 138,90 punten. Die winst was voor een deel te danken aan de toespraak van de Amerikaanse president. Beleggers waren blij dat Clinton in het openbaar een bekentenis heeft afgelegd over zijn sexuele relatie met een voormalige stagiaire. Ook de mededeling dat de rente gelijk blijft bracht opluchting. De vergadering van de Federal Open Market Committee (FOMC) het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve Bank, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, ging gisteren uiteen 'zonder nadere mededelingen'.

Het Damrak herstelde zich van een val die op 21 juli werd ingezet. De index bereikte die dag het hoogterecord van 1323,65 punten en daalde in 15 daaropvolgende dagen met 15 procent (198,67 punten). Maandag kelderde de AEX-index met 42,6 punten als reactie op de devaluatie van de Russische roebel. “Dat was allemaal sentiment”, zegt P. Meijer van optie- en effectenbedrijf AOT vanaf de optiebeurs. “De koersen zijn in te korte tijd, te snel gedaald. Aandelen zijn daardoor technisch gezien te goedkoop geworden. Daarop volgt dan onmiddellijk een koopsituatie.”

Meijer benadrukt dat het vooral een technische reactie is. “In realiteit zijn de aandelen deze hoge koersen niet waard. Een AEX-index van 1200 punten is eigenlijk veel te hoog. Een echte correctie zal langzaam en gestaag moeten zijn, wil die blijven.” De expiratie van diverse optieseries, aankomende vrijdag, speelt volgens Meijer geen rol bij de huidige koersstijging.

“Daar is de beurs veel te onrustig voor. Ik zie dat de beurs van Moskou nu al weer 8 procent lager staat. Verliest Wall Street vanavond 150 punten, dan gaan wij ook weer naar de 1150 punten.”