Boogerd verkiest Vuelta boven Ronde van Nederland

AMSTERDAM, 19 AUG. Nederlands beste wielrenner, nationaal kampioen Michael Boogerd, ontbreekt volgende week in de Ronde van Nederland. De 38ste editie van de belangrijkste etappekoers in eigen land past niet in de voorbereiding van de kopman van de Raboploeg op de wereldkampioenschappen wielrennen, begin oktober in Valkenburg.

Als grote test voor de WK rijdt Boogerd volgende maand wel de Ronde van Spanje. “We hadden hem er graag bij gehad”, zei P. Nouwen gisteren in de Arena in Amsterdam als voorzitter van de Stichting Ronde van Nederland, “maar we hebben er begrip voor dat hij voor een ander programma heeft gekozen”.

De organisatie gaat ervan uit dat Boogerds ploeggenoot Erik Dekker als titelverdediger volgende week dinsdag in Naaldwijk wel aan de start verschijnt van de eerste etappe. In de Ronde van Denemarken liep de Drent een spierscheurtje op. Wellicht maakt hij komend weekend zijn rentree in het peloton.

Dertien ploegen met elk acht renners strijden vijf dagen lang om de oranje trui, waaronder de Nederlandse teams van Rabobank (met onder anderen Leon van Bon, Maarten den Bakker en Koos Moerenhout) en TVM (met 's lands beste sprinter, Jeroen Blijlevens). Na het wegvallen van de Spaanse ploeg Banesto, die als gevolg van de dopingaffaire in de Tour de France voorlopig niet door Frankrijk wil reizen, zijn er nog besprekingen over de komst van een vervangende, veertiende ploeg. Als enige Spaanse ploeg komt dit jaar ONCE naar Nederland, maar zonder aansprekende namen als die van Laurent Jalabert.

Onder de deelnemers twee oud-winnaars van de Tour de France, Telekom-ploeggenoten Jan Ullrich (1997) en Bjarne Riis (1996). Grote namen zijn verder Axel Merckx, Fabio Baldato en Frédéric Moncassin. Ook de Amerikaan Lance Armstrong, al enige tijd terug van zijn gewonnen strijd tegen kanker, rijdt de Ronde van Nederland. Zijn dreigement van een paar jaar geleden - na een incident tijdens een tijdrit in Doetinchem met de Deen Rolf S/orensen - dat hij hier nooit meer zou rijden, heeft hij tot blijdschap van de organisatie niet in daden omgezet.

De eerste etappe gaat dinsdag van Naaldwijk naar Hoorn, een rit over 178 kilometer. De tweede etappe, Harlingen-Leeuwarden, speelt zich woensdag geheel op Fries grondgebied af, om het 500-jarig bestaan van de provincie te vieren. De contracten daartoe werden eerder dit jaar ondertekend met toenmalig burgemeester H. Apotheker van Leeuwarden en de vorige Commissaris van de Koningin in Friesland, L. Hermans. Die zijn nu beiden minister in Paars II.

In de tweede etappe zullen alle elf steden van de Elfstedentocht worden aangedaan. Donderdagochtend gaat de derde etappe (83 kilometer) van Leeuwarden naar Groningen, 's middags gevolgd door een tijdrit van 25,7 kilometer, Groningen-Groningen, die vooral door Drenthe leidt. Vrijdag gaat de vijfde etappe over 179 kilometer van Zwolle naar Venray, waarna op zaterdag 29 augustus de slotetappe wordt verreden, van Venray naar Landgraaf. Deze langste rit uit de etappekoers (237 kilometer) voert in Zuid-Limburg over een deel van het WK-parkoers.