Aanklager verhoort ex-adviseur Clinton

WASHINGTON, 19 AUG. De Amerikaanse speciale aanklager Kenneth Starr heeft gisteren in zijn onderzoek naar president Clinton de voormalige Witte Huis-adviseur Dick Morris verhoord.

Morris was in 1996 nauw betrokken bij de campagne voor de herverkiezing van de president, maar moest terugtreden toen bleek dat hij regelmatig een prostituée bezocht.

Starr dagvaardde Morris nadat deze in een interview met een televisiestation verklaarde dat hij vijf keer met de president had gesproken toen de affaire-Lewinsky losbarstte.

Volgens Morris ontkende de president toen dat hij onder ede had gelogen over de affaire. “Hij zei: 'Ik heb niet gedaan wat zij zeggen, maar ik wel iets gedaan'.”

Morris zou de president het advies hebben gegeven zo snel mogelijk openheid van zaken te geven, na een opiniepeiling die uitwees dat de Amerikanen vergevingsgezind zouden zijn over de relatie, maar een leugen niet zouden accepteren. “Hij voelde zich beschaamd”, aldus Morris. “Ik denk dat hij aan het Amerikaanse volk de waarheid wilde vertellen, maar dat hij meende dat hij daartoe niet in staat was.”

Morris zei twijfels te hebben over de korte rede eergisteren waarin de president zijn relatie met Lewinsky toegaf. “De eerste helft, waarin hij zich beschaamd toonde, was doelmatig, maar het tweede deel was te uitdagend, hij toonde te veel zijn kwaadheid”. (Reuters)