Voort op TV2

EO, TROS, Teleac NOT en NOS op één zender, dat was al lastig. Maar met BNN, de omroep van Bart de Graaff er óok nog bij, kreeg netcoördinator Bob Bremer van Nederland 2 het dit seizoen weer een graadje moeilijker. Waar andere zenders als RTL4, Veronica en Nederland 1 steeds duidelijker 'profielen' krijgen, blijft TV2 maar steeds de restzender waarop omroepen bij elkaar geparkeerd worden die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken hebben.

Bob Bremer zuchtte gisteren tijdens een persconferentie over het komende televisieseizoen dan ook zichtbaar onder zijn taak. Hij had het over 'coördinatieproblemen' op zijn zender, een term die hij haastig verbeterde in 'coördinatie-aspecten', die 'een hoop tijd kosten'. Het valt niet mee de volkse TROS, de streng christelijke EO en de sport van de NOS te verenigen. 'Eenheid in verscheidenheid' heeft Bremer het uit arren moede maar genoemd.

Dat het hem gelukt is afspraken te maken met de netpartners, mag dan ook een prestatie genoemd worden. Zo krijgt BNN een 'mooi plaatsje' op de zondagavond van 21.00 tot 22.00 uur, tussen twee sportblokken in; en komen er, voortbordurend op het succes van de actualiteitenrubriek 2 Vandaag, meer gezamenlijke, dagelijkse programma's die elke dag op hetzelfde tijdstip worden uitgezonden. Het tijdvak 15.00 uur tot 19.00 is daarvoor ingeruimd.

Nieuw daarin is Xieje op 2, een jeugdprogramma-blok van 16.00 tot 17.00 dat na het al bestaande dagelijkse serviceprogramma Spreekuur is geplaatst. Volgt van 17.00 tot 17.30 een andere nieuwe dagelijks formule, 2 voor Elkaar, dat werk van vrijwilligers belicht. Van 17.30 tot 19.00 uur tenslotte, is er 2 Vandaag, het best bekeken programma van de zender. Het liefst zou Bremer ook nog van 19.00 tot 19.30 een horizontaal programma geplaatst hebben, maar dat is er (nog?) niet van gekomen.

TV2 gaat ook 's nachts uitzenden. Tot 07.00 uur 's ochtends zullen achtereenvolgens het Journaal van acht uur en tien uur en het Sportjournaal worden herhaald. Verder wil Bremer TV2 duidelijker gaan profileren met een nieuwe vormgeving die vanaf 1 oktober te zien is. De vooruitblikjes naar programma's na de reclame en de verwijzingen naar later op de avond worden sneller gemonteerd, en er komt een nieuw muziekje.

Het enige dat Bremer nog niet voor elkaar heeft kunnen krijgen, is het afschaffen van de TROS-omroepster. Hij noemde het 'een enorme inconsistentie op TV2' maar wilde er uiteindelijk geen breekpunt van maken. Een compromis is ook wat waard.

    • Japke-d. Bouma