Verzekeraar ASR: extra groei winst

ROTTERDAM, 18 AUG. ASR Verzekeringsgroep (Stad Rotterdam, De Amersfoortse) heeft in het eerste halfjaar dankzij extra groei in het profijtelijke levensverzekeringsbedrijf zijn nettowinst met eenderde opgevoerd naar 116 miljoen gulden. Dat heeft ASR (2.245 voltijd medewerkers) vanochtend bekendgemaakt.

De verzekeringsgroep verwacht voor het hele jaar een sterke groei van de nettowinst en van de winst per aandeel, een kwalificatie die overeenkomt met een stijging van 20 tot 30 procent. De koers van de ASR-aandelen steeg in reactie op de Amsterdamse effectenbeurs met 3,30 gulden (twee procent) naar 176 gulden. “De cijfers zijn beter dan ik had verwacht”, zegt financieel analist H. Pluijgers van de zakenbank Kempen & Co. “Dat geldt voor de nettowinst, de premiegroei en de onderliggende gang van zaken.”

De cijfers zijn vertekend doordat in het tweede kwartaal van vorig jaar het belang in De Amersfoortse nog 55 procent was. Inmiddels is dat 100 procent. De autonome winstgroei was in het eerste halfjaar 24 procent. Per aandeel ging de nettowinst in de eerste zes maanden met bijna 27 procent omhoog naar 3,22 gulden.

De premie-inkomsten kregen in het tweede kwartaal een impuls van hogere verkopen van koopsompolissen, zo zegt Pluijgers. Daardoor waren de premie-inkomsten van het levensverzekeringsbedrijf (plus 17 procent) nipt hoger (987 miljoen gulden) dan de doorgaans wisselvalliger schadeverzekeringen (plus 7 procent naar 979 miljoen). Het verschil blijkt uit het bedrijfsresultaat: bij schade 57 miljoen gulden (plus 12 procent), bij levensverzekeringen 93 miljoen gulden (plus 35 procent).

De nettowinst van ASR kwam mede hoger uit dan analist Pluijgers had verwacht doordat extra boekwinsten op beleggingen (55 miljoen gulden) dit keer volledig werden gereserveerd voor nieuwe voorzieningen, waaronder één voor het millenniumprobleem en voor de verhoging van de catastrofenreserve. Vorig jaar werd een deel van de boekwinsten op verkochte beleggingen nog ten gunste van de winst gebracht.

“De afgelopen jaren zijn talrijke reserves opgebouwd”, zegt Pluijgers. ,Dat ga je zien in de resultaten, want die kosten heb je niet meer.”

De kosten stegen in het eerste halfjaar met 8 procent, de premies met ruim 11 procent. ASR zegt dat kosten van eigen systeemontwikkeling, euro en millennium ten laste zijn gebracht van een eerder gevormde voorziening voor strategische ontwikkelingen.