Sprinter slecht van start; Dennis Tilburg op 100 meter uitgeschakeld

BOEDAPEST, 18 AUG. De eerste Nederlander die bij de Europese kampioenschappen atletiek in Boedapest in actie kwam, viel erg op, maar niet door zijn prestatie. Sprinter Dennis Tilburg werd vanochtend roemloos achtste en laatste in zijn serie op de 100 meter. Hij deed dat met een opzichtige haardos die hij thuis had laten blonderen. Het betrof een afspraak met zijn ploeggenoten van de estafette. “Als ik de derde ronde had gehaald, had ik me kaal mogen laten scheren. Nu moet ik tot het einde zo blijven rondlopen”, aldus de 32-jarige Amsterdammer van Surinaamse afkomst.

Zijn race was van een bedenkelijk niveau. “Ik heb mijn start verkloot”, zei Tilburg na afloop. “Ik kwam gewoon slecht uit de blokken. Ik begrijp het niet.” Zijn tijd was 10,77, ruim viertiende boven zijn persoonlijk record van 10,35. Van de 46 deelnemers aan de 100 meter gingen er liefst 32 over naar de volgende ronde van vanavond. Tilburg verwacht dat door de uitschakeling zijn plek in de estafetteploeg niet in gevaar komt. “Dan hoef ik niet starten”, legde de atleet uit. Hij staat vooralsnog als slotloper opgesteld.

In verband met de estafette zijn er zes sprinters voor Nederland in Boedapest. Tilburg was van hen de enige die aan de individuele 100 meter meedeed. Troy Douglas en Patrick van Balkom hadden gezien hun persoonlijke records ook mogen starten, maar zij waren niet geïnteresseerd. Beide atleten verkiezen later in de week de 200 meter.

In afwijking van het oorspronkelijke programma kwam Ester Goossens vanochtend niet in actie. Gisteravond kreeg Goossens te horen dat de 400 meter horden bij de vrouwen te weinig deelnemers had voor drie ronden. Nu loopt Goossens pas voor het eerst morgenavond in de halve finales. “Dan moet ze meteen op scherp staan, omdat per race alleen de eerste twee overgaan”, aldus haar trainer Ton Eijkenboom. “Voor Ester was het beter geweest om hier drie te lopen in plaats van twee keer.”

Goossens zag ook voordelen in het aflasten van haar wedstrijd. “Ik loop liever een paar dagen rustig rond voordat ik aan de bak moet. Zo groei ik lekker in een toernooi.”

De atletiekwereld werd vanochtend opgeschrikt door het bericht van de dood van twee voormalige olympische kampioenen. De twee Polen, Vladislav Komar en Tadeusz Slusarski, verongelukten gisteren in hun vaderland bij een auto-ongeluk. Komar won in 1972 olympisch goud bij het kogelstoten, Slusarski vier jaar later bij het polsstokhoogspringen.