Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer de reconstructie van de uitleveringszaak van een Serviër die door het ministerie van Justitie werd uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Een Nederlandse rechter had de man eerder in vrijheid gesteld. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Gesprek met de directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie J. Blom over het onderzoek naar de affaire Srebrenica met het Dutchbat en de vraag of het Amerikaanse volk genoegen neemt met de excuses van president Clinton in de Lewinsky-zaak. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Deadly Australians: Coastal and ocean. Er is een kwallensoort die meer slachtoffers maakt dan krokodillen en haaien samen. Hoewel Australië zowel zeer droge als zeer natte gebieden kent, heeft het een grote diversiteit aan diersoorten. Discovery, 19.30-20.30u.

Dynastie in India: de Nehru's en de Gandhi's. Serie over de grootste democratie ter wereld, India. In snel tempo kwam Indira Gandhi aan de top van de Indiase politiek. Zij won twee keer de verkiezingen en regeerde jarenlang als een ware dictator, totdat zij bij de nieuwe verkiezingen door de kiezers werd afgestraft. In 1980 keerde zij terug als premier en probeerde zij met grof geweld de verschillende afscheidingsbewegingen de kop in te drukken. In 1984 liet zij de Gouden Tempel van Amritsar, het heiligdom van de Sikhs, bestormen. Later dat jaar werd zij door de Sikhs vermoord. Afl.: Moeder Indira. Belg.2, 21.20-22.15u.

Sporen van schuld. Slot van een BBC-documentaire serie over de rol van de wetenschap in de strijd tegen criminaliteit. Het Amerikaanse bureau voor drugsbestrijding, de DEA, zet forensische wetenschappers in om doorvoer van drugs te voorkomen. Ned.2, 21.20-22.10u.

Crime beat. Ieder jaar worden vijf miljoen Britten slachtoffer van een geweldsmisdrijf. Vanavond een onderzoek naar slachtofferhulp en gesprekken met mensen die hun leven niet laten beheersen door de angst voor misdaad. Afl.: Victims. BBC1, 21.30-22.00u.

Titanic: The investigation begins. De ramp met de Titanic schokte de wereld en heeft de gemoederen sindsdien beziggehouden. Onlangs werd een deel van de romp van de Titanic uit zee gehaald en door overlevenden geïnspecteerd. Discovery, 22.00-24.00u.

De nazi's, een waarschuwing uit het verleden. Slot van een zesdelige serie over de nadagen en ondergang van het Derde Rijk. Ned.2, 22.10-23.00u.

37°. Sommige mensen krijgen in hun beroep geregeld met doden te maken. Hoeveel kunnen machinisten, brandweerlieden en soldaten aan en moet er niet meer tijd besteed worden aan hun verwerkingsproces? Afl.: Schatten über dem Gleis. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

OverLeven. Officieel is Lodewijk XVII in de Parijse Saint Margueritekerk in een massagraf begraven, maar uit een grafzerk in Delft kan men afleiden dat Lodewijk XVII daar begraven zou moeten zijn. DNA-onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven moet uitsluitsel geven over deze zaak en eveneens uitwijzen of de nazaten van deze man werkelijk de rechtmatige erfgenamen. En zoals we uit de resultaten van het onderzoek in juni jl. weten is hij het niet. Afl.: De ware Lodewijk. Belg.2, 22.20-23.05u.

Inside story. Slachtoffers van verkrachtingen waarbij de drug Rohypnol gebruikt werd proberen een schadeloosstelling te krijgen voor de misdaden die tegen hen begaan zijn. Afl.: Drug raped. BBC1, 23.20-0.15u.

MUZIEK

Der Ring des Nibelungen - Götterdämmerung. Opera van Wagner, ouverture en 1e akte, uitgevoerd door het Bayreuther Festspiele Orkest o.l.v. Daniel Barenboim, met solisten. Opgenomen in 1993. Duitsl.2, 0.30-2.45u.

AMUSEMENT

Holidays out. O.a. een goedkoop verblijf in Nice, helikoptervlieglessen en het World of Adventure in Chessington. BBC1, 20.00-20.30u.

De cirkel rond met Michael Palin. Reisverslag van bezoeken aan o.a. een rietbotenbouwer bij het meer van Titicana en de stad Cuzco - ooit de hoofdstad van het Incarijk in Bolivia en Peru. Ned.1, 22.32-23.25u.

The driven man. Hartstochtelijk autoliefhebber en komiek Rowan Atkinson peilt zijn passie voor auto's. Discovery, 0.00-1.00u.

SPORT

EK Atletiek. Verslag van de Europese Kampioenschappen atletiek in het Hongaarse Boedapest. Behalve samenvattingen ook rechtstreekse beelden van o.a. de tien kilometer mannen. Ned.2, 19.25-20.40u

FILM

The Super (Rod Daniel, 1991, VS). Joe Pesci schmiert er heerlijk op los als huisjesmelker die door de rechter wordt gedwongen in een van z'n eigen bouwvallen te gaan wonen in een verder wat matige komedie. SBS6, 20.25-21.55u., met reclame.

Bat 21 (Peter Markle, 1988, VS). Nu en dan spannende oorlogsfilm met Gene Hackman als Amerikaans kolonel die tijdens een verkenningsvlucht boven Vietnam wordt neergehaald. De luchtmacht organiseert een operatie om Hackman - een specialist in het lokaliseren van vijandig luchtafweergeschut - uit de handen van de Viet Cong houden en dat alles voordat de Amerikanen een bommentapijt in het gebied leggen. RTL5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

Dangerous Heart (Michael Scott, 1993, VS). Standaard politiefilm over drugsbende en agent die dubbel spel speelt. Veronica, 21.50-23.30u., met reclame.

June Bride (Bretaigne Windust, 1948, VS). Heerlijke komedie waarin verslaggevers Bette Davis en Robert Montgomery elkaar het hoofd op hol brengen en de gang van zaken op de krant in de war schoppen. Uit een tijd dat een vrouw nog ophield met werken om te trouwen. Met een piepklein rolletje het filmdebuut van Debbie 'Singin' in the Rain' Reynolds. Duitsl.1, 0.45-2.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.