PACINI

Maria Regina d'Inghilterra: Opera Rara ORC 15 (3 cd)

Stel dat er geen Giuseppe Verdi was geweest of dat hij niet zou hebben gecomponeerd - wie zou dan de belangrijkste Italiaanse operacomponist zijn geweest in de tijd tussen Donizetti en Puccini? Misschien de nu vrijwel vergeten Giovanni Pacini, volgens eigen zeggen de componist van meer dan honderd opera's, al rekende hij ook nieuwe versies van oud werk mee. Eén ervan staat nu op een Opera Rara-cd, Maria Regina d'Inghilterra, met in de titelrol Nelly Miricioiu.

Giovanni Pacini, zo vertelt de voorbeeldig uitvoerige toelichting, werd geboren in 1792, in hetzelfde tijdperk als Rossini, Donizetti, Bellini en Mercadante. Hij overleed in 1867, het jaar van Verdi's Don Carlo. Pacini, die met zijn leven een belangrijk deel van de Italiaanse operahistorie omspande, kwam uit een kunstenaarsgeslacht - zijn vader zong basrollen in Rossini-premières. Zelf studeerde hij bij Padre Mattei, Rossini's leraar. Pacini componeerde niet alleen vaak in een aan Rossini verwante stijl, hij kon het ook even snel: de bijna drie uur durende Maria Regina d'Inghilterra naar een boek van Victor Hugo schreef hij in drieëntwintig dagen.

Het ingewikkelde en spannende verhaal, dat speelt in de zestiende eeuw in het eerste regeringsjaar van Queen Mary, gaat over rivaliteit in de liefde tussen royals en gewone burgers - ook het thema van Verdi's Aida. Een grootse compositie is het niet, Rossini, Bellini en Donizetti konden het beter, al lijkt Pacini hun stijlen samen te vatten. Maar het stuk, ook sterk in de traditie van de Franse grand opéra, is een aansprekelijk, onderhoudend en soms vermakelijk werk door de stijlcitaten en de voortdurend opgeschroefde dramatiek. Zo lijkt de opera voornamelijk te bestaan uit finales, waarmee de trommelaars en bekkenslagers het maar druk hebben.

De zangers, begeleid door het Philharmonia Orchestra o.l.v. David Parry, doen met veel verve recht aan die zichzelf steeds overtroevende stijl: in de eerste plaats Nelly Miricioiu, die heel veel te zingen heeft. Na het afscheid van Joan Sutherland blijkt ze ook hier een uniek vertolkster van opwindend belcanto-werk, waarin ze hier steeds hogere noten op elkaar weet te stapelen. Veel duetten zingt ze ook, met Mary Plazas en Bruce Ford. Alastair Miles zingt de rol van een voorvader van Winston Churchill, destijds Lord Chancellor of England.

    • Kasper Jansen