Opsporingsbevel in beursfraude

ROTTERDAM, 18 AUG. Justitie heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen E. Swaab, een van de hoofdverdachten in het beursfraudeschandaal. Dat hebben zeer betrouwbare bronnen vandaag bevestigd.

Swaab, directeur en mede-eigenaar van het Engelse effectenkantoor Financial Trading & Consultancy (FTC), woonde tot voor kort afwisselend in Londen en Amsterdam. Sinds op 24 oktober 1996 huiszoeking werd gedaan in zijn Amsterdamse appartement, verblijft hij in Zwitserland. Een complicatie is dat Swaab zowel de Nederlandse als Zwitserse nationaliteit bezit. Zwitserland levert in principe geen staatsburgers uit.

Het parket verdenkt Swaab van grootscheepse belastingfraude. Een goedgeïnformeerde bron binnen het onderzoeksteam van 'Operatie Clickfonds' zegt dat Swaab “een gigantisch fiscaal probleem heeft”. In juni heeft de Belastingdienst beslag laten leggen op een deel van zijn bezittingen in Nederland.

Daarnaast verdenkt justitie Swaab van misbruik van voorwetenschap, omkoping en lidmaatschap van een criminele organisatie. Uit het vertrouwelijke onderzoeksdossier blijkt dat het Clickfondsteam grote vraagtekens zet bij tal van transacties die Swaab via zijn rekeningen bij de Amsterdamse zakenbank Bank Bangert Pontier (tegenwoordig Friesland Bank Securities) heeft laten lopen. De veronderstelling is dat hij daarmee “in de periode '91-'97 voor 105 miljoen gulden heeft verdiend”. Het overgrote deel van dit kapitaal zou zijn doorgesluisd naar rekeningen in Zwitserland, Liechtenstein en Gibraltar. Ook heeft Swaab in vijf jaar tijd via contante kasopnames zeven miljoen gulden opgenomen.

Swaabs advocaat, mr. H.J. Biemond, zegt “niet verbaasd te zijn” over de internationale signalering: “Maar u moet er niet van uitgaan dat hij zomaar komt. Tenslotte is mijn cliënt Zwitser. Maar onder voorwaarden wil meneer S. best wel praten met justitie”, aldus de raadsman. Swaab geldt, samen met H. Vermeulen, D. de Groot en Adri S., als hoofdverdachte in 'Operatie Clickfonds'. Justitie heeft hem als enige nooit kunnen verhoren. De oorzaak is, bevestigen bronnen in het team, dat justitie de rol van Swaab aanvankelijk heeft onderschat. Toen het OM hem wilde verhoren, verbleef hij al in Zwitserland.

    • Joost Oranje