Militaire leider Nigeria bezoekt familie Abiola

LAGOS, 18 AUG. De militaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar, heeft gisteren een condoléance-bezoek afgelegd bij de familie van de vorige maand in gevangenschap overleden oppositieleider Moshood Abiola. De visite wordt door waarnemers uitgelegd als een gebaar van verzoening tussen junta en oppositie.

De generaal reisde als eerste militaire leider in jaren van de federale hoofdstad Abuja naar Lagos, dat bij militairen uit het noorden geldt als een broeinest van de oppositie tegen het militaire bewind in Nigeria. Abubakar begaf zich gisteravond naar de woning van de familie-Abiola om zijn deelneming te betuigen met diens dood. Abiola, de vermoedelijke winnaar van de door militairen geannuleerde presidentsverkiezingen in 1993, stierf op 7 juli aan een hartaanval, volgens de militaire leiders op een moment dat “zijn vrijlating ophanden was”. Abiola was een islamitische Yoruba uit het overwegend christelijke zuidwesten, waar hij werd gezien als symbool van verzet tegen de dominantie van militairen uit het islamitische noorden. Generaal Abubakar zei gisteren in Lagos dat hij al het mogelijke zal doen voor een terugkeer naar democratie en burgerbestuur en riep de strijdkrachten op om hetzelfde te doen. (AFP, Reuters)