'Lichtslang' scheidt weg

ARNHEM, 18 AUG. De provincie Gelderland gaat de provinciale weg tussen Zutphen en Brummen deels voorzien van een nieuw soort verlichting. Ze legt over een lengte van één kilometer een “slang van LED-lichtjes” aan, die beide weghelften scheidt. De LED-lampjes (Liquid Emitting Diodes) branden fel en lang en zijn volgens de provincie veilig en goed voor flora en fauna.

De proef bij de nieuwe Zutphense brug is bedoeld om de ervaringen van de weggebruiker te testen en te bezien wat de bijdrage van deze verlichting kan zijn aan de verkeersveiligheid.

Tegelijkertijd met het plaatsen van de 'slang', deze week, wordt de weg ter plekke versmald en de maximumsnelheid verlaagd. Anders dan de veelgebruikte kattenogen, die boven het wegdek uitsteken, vormen LED-lampjes geen gevaar voor motorrijders.

Een andere reden voor de proef is de discussie over het verlichten van wegen en de gevolgen daarvan voor flora en fauna.

Omdat de LED-verlichting beperkt blijft tot de weg, zorgt dat 's nachts voor meer rust bij plant en dier, aldus de provincie. De 'slang' kost 340.000 gulden. De methode, die de provincie als “uniek in Europa” omschrijft, wordt dit najaar ook op de Pleyroute bij Arnhem getest.