Libië wil uitlevering ex-spion

TUNIS, 18 AUG. Libië heeft Frankrijk om de uitlevering gevraagd van David Shayler, een voormalige Britse spion die eerder deze maand beweerde dat de geheime dienst in Londen op de hoogte was van een moordaanslag op de Libische leider Gaddafi. De ex-spion verblijft momenteel in een Franse gevangenis in afwachting van de behandeling van een Brits uitleveringsverzoek aan de autoriteiten in Parijs. De Britse regering heeft overigens de aantijging van Shayler tegengesproken.

Volgens de staatstelevisie heeft een functionaris van het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken het verzoek overgebracht aan de Franse zaakgelastigde in Tripoli. Libië neemt ook, aldus de staatstelevisie, genoegen met een verhoor in Frankrijk door Libische rechters “volgens juridische procedures waar beide landen het over eens zijn.”

Volgens Shayler had de moordaanslag op Gaddafi in februari 1996 plaats. Zij mislukte omdat de moslim-extremisten die Gaddafi wilden vermoorden, hun bom onder de verkeerde auto monteerden. Bij de bomexplosie kwamen verschillende voorbijgangers om het leven.

De opmerkingen van Shayler komen Tripoli politiek niet slecht uit. Libië zelf staat al geruime tijd onder zware druk om twee veiligheidsagenten uit te leveren die verantwoordelijk zouden zijn voor de bomaanslag in 1988 op een vliegtuig van de Amerikaanse maatschappij Pan Am boven het Schotse Lockerbie. (Reuters)