Langendoen krijgt een eervol ontslag

HAARLEM, 18 AUG. De voormalige chef van de Haarlemse Criminele Inlichtingendienst, hoofdinspecteur K. Langendoen, is door de politie in Haarlem voorgedragen voor eervol ontslag.

Dat heeft een woordvoerder van de politie Kennemerland vanmorgen bevestigd.

De voormalige CID-chef wordt per 1 november uit het korps gezet. De korpsbeheerder van de regiopolitie Kennemerland, burgemeester J. Pop van Haarlem, heeft Langendoen een wachtgeldregeling aangeboden. De woordvoerder wilde geen nadere mededelingen doen over de reden van het ontslag. Langendoen staat al ruim twee jaar op non-actief.

Hoofdinspecteur Langendoen speelde samen met zijn collega J. van Vondel een hoofdrol bij de invoer, begin jaren negentig, van 49 grote partijen softdrugs in Nederland. De politie importeerde ongeveer 230.000 kilo hasj, waarvan ruim honderdduizend kilo in het criminele milieu verdween. De drugsimporten waren bedoeld om een beter zicht te krijgen op de top van criminele organisaties.

Justitie verdenkt de ex-rechercheur van meineed tegenover de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden (commissie-Van Traa), die het opsporingsapparaat in 1995 doorlichtte.

Langendoens voormalige collega Van Vondel is inmiddels veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens meineed en het beïnvloeden van een getuige.

Het proces tegen Langendoen is voor onbepaalde tijd uitgesteld na een verzoek van Langendoen om de rechtbank te wraken.