KLM sterker in Scandinavië

OSLO/AMSTELVEEN, 18 AUG. De KLM heeft haar greep op de Scandinavische markt aanzienlijk versterkt. De aankoop van het Zweedse Malmö Aviation door partner Braathens maakt de Nederlandse luchtvaartmaatschappij de nummer twee in Scandinavië, na SAS. Malmö Aviation heeft vooral een sterke positie in Zweden.

De maatschappij beschikt over een vloot van elf BAe-146-vliegtuigen en 450 werknemers. Vorig jaar vervoerde het bedrijf 772.000 passagiers; dat resulteerde in een winst voor belasting van 10 miljoen gulden. De belangrijkste lijndiensten zijn die tussen Malmö en Stockholm en Gothenburg. Daarnaast voert de nieuwe Braathens-dochter rechtstreekse vluchten uit op Londen City Airport. KLM nam vorig jaar een belang van 30 procent in Braathens plus het recht dit belang uit te breiden. Met de overname van Malmö Aviation is een bedrag gemoeid van ongeveer 150 miljoen gulden. KLM neemt een deel van de financiering voor haar rekening. (ANP)