Klassiekers op herhaling

Foto: Vliegende Molotov-cocktails in de woonkamer, pratende schimmels in de koelkast en Cliff Richard vereerd als halfgod; dat waren de vaste ingrediënten van de Britse comedy The Young Ones. De razendsnelle opeenvolging van bot fysiek geweld, scherpe woordgrappen en absurde situaties bezorgde de radicale serie al in 1982 tijdens het eerste seizoen bij de BBC de cultstatus. Omlijst door een stortvloed aan bloed en snot werden mensen onthoofd, belandde een atoombom in de keuken en veranderde huisbaas Alexei Sayle in een maniakale bijlmoordenaar. In 12 afleveringen groeiden psychopatische punker Vyvian, opgewonden standje Rick, sullige hippie Neil en snelle jongen Mike uit tot de belichaming van de Britse studentenwereld.

Na The Young Ones speelden de acteurs in een reeks kwalitatief hoogstaande Britse series. Rik Mayall (Rick) en Adrian Edmondson (Vyvian) schreven en speelden achtereenvolgens in The Comic Strip Presents en reïncarneerden als oudere jongeren Eddie Hitler en Richie in Bottom. Daarnaast maakte Mayall zijn eigen programma genaamd Rik Mayall Presents. Christopher Ryan (Mike) figureerde in een aantal afleveringen van Mr Bean en Absolutely Fabulous.

In 1985 waren alle afleveringen van The Young Ones al een keer te zien bij de VPRO. Muziekzender The Music Factory herhaalde ze in 1996, twee jaar later gevolgd door TV10, die de twaalf afleveringen uitzond tussen 19 april en 5 juli van dit jaar. Of het viertal ooit terugkomt bij TV10 is nog niet zeker. Vooral nu de zender gaat samenwerken met het Amerikaanse mediaconcern Fox. Misschien houdt Fox wel niet van Britse humor.