Kamerlid D66 stelt vragen over kunstfonds

DEN HAAG, 18 AUG. D66-Kamerlid Lambrechts vraagt zich af of er nog een nieuw nationaal fonds voor het aankopen van kunst nodig is. Aanleiding is de gift van 110 miljoen gulden van de Nederlandse Bank aan de Stichting Nationaal Fonds Kunstbezit, opgericht door de Vereniging Rembrandt.

Het vorige kabinet had plannen om een nationaal fonds in het leven te roepen om kunst te kopen, dit tot tevredenheid van de musea. Kamerlid Lambrechts vraagt minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris Adelmund (OCW) of een dergelijk fonds door de miljoenengift overbodig wordt. De musea reageerden in juli teleurgesteld omdat er in het regeerakkoord geen sprake is van een nationaal aankoopfonds. De vorige regering meldde in de troonrede nog dat er een begin zou worden gemaakt met de vorming van een dergelijk fonds. (ANP)