Jeltsin weer op vakantie; Devaluatie wekt 'enig begrip' IMF

MOSKOU, 18 AUG. President Boris Jeltsin heeft zijn vakantie hervat, nadat hij gisteren voor wereldwijde opschudding zorgde met de afkondiging van een betalingsstop op buitenlandse leningen en een geleidelijke devaluatie van de roebel met maximaal vijftig procent.

De drastische maatregelen, die indruisen tegen de IMF-voorwaarden voor een in juli overeengekomen lening van 45 miljard gulden, zijn ontworpen om 'de beer Rusland' uit het financiële moeras te trekken. Een in Moskou aangekomen IMF-delegatie reageerde “niet overenthousiast, maar wel begripvol” op de ingrepen, aldus vice-premier Anatoli Tsjoebais. Jeltsin, die vrijdag nog had verzekerd de roebel niet te laten vallen en evenmin zijn vakantie te onderbreken, heeft het ingrijpende nieuws noch zelf bekendgemaakt, noch becommentarieerd. Zijn tegenstanders in de Doema beschuldigden hem van volksverlakkerij. “Als de president zegt dat er geen devaluatie komt, komt die er geheid”, zei de communistenleider Zjoeganov. Hij stemde in met een noodzitting van het parlement, vrijdag, waartoe Jeltsin zaterdag al had opgeroepen, maar beloofde die gelegenheid aan te grijpen om een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen.

Premier Sergej Kirijenko ontkende gisteren dat er devaluatie van de roebel was afgekondigd. De centrale bank zal de munt pas weer ondersteunen als deze vijftig procent minder waard is ten opzichte van de dollar. De officiële roebel-dollarkoers bereikte vanmorgen 6,89 (tegen 6,31 maandagmorgen), terwijl de straatwaarde varieert van 7,5 tot 9,5. Een stabiele roebelkoers was de hoeksteen van Ruslands hervormingsbeleid, en een van de weinige successen van de afgelopen jaren.

Het persbureau Interfax meldt dat Kirijenko, hoewel pas in maart benoemd tot premier, zondag zijn ontslag had aangeboden aan Jeltsin. Ook Sergej Doebinin, directeur van de Centrale Bank, heeft zich in een brief aan de president bereid verklaard tot opstappen. Jeltsin heeft beide verzoeken afgewezen en alleen zijn economisch adviseur, Livsjits, ontslagen. Het hoofd van de belastingdienst, Boris Fjodorov, krijgt er een taak bij: hij is benoemd tot vice-premier voor macro-economie en de sanering van de staatsschuld. De regering is van plan de staatsobligaties, waarin de handel is stilgelegd, om te zetten in een ander soort waardepapier met langere looptijden. De betaling van rente en aflossing op buitenlandse leningen valt onder het afgekondigde moratorium van 90 dagen.De kranten noemden vanmorgen man en paard. “Rusland failliet”, schreef Segodnja. De Nezavisimaja Gazeta vergeleek de ommezwaai met de poging-tot-staatsgreep tegen de laatste Sovjet-leider Michael Gorbatsjov..

    • Frank Westerman