Hockeykampioenen voor schut gezet door Argentinië

ALKMAAR, 18 AUG. Met een beschamende nederlaag zijn de Nederlandse hockeyers de campagne begonnen die over een jaar in Italië moet uitmonden in de Europese titel, de enige prijs die nog ontbreekt op de erelijst van bondscoach Roelant Oltmans. Argentinië, bepaald geen hoogvlieger in het internationale hockey, zette de wereld- en olympisch kampioen gisteren in Alkmaar lelijk voor schut bij het eerste optreden sinds het WK in Utrecht. Met liefst 4-1 wonnen de Zuid-Amerikanen van een elftal dat nog slechts vier spelers telde die ruim twee maanden geleden de wereldtitel veroverden.

Een zomer lang liepen de hockeyers met de borst vooruit. Wereldkampioen in eigen land met aanvallend en dynamisch hockey, dwars tegen de internationale trend in. Wie kon hen dat nazeggen? Met een premie van 10.000 gulden in de achterzak koos het merendeel van de selectie voor een langdurige vakantie. Slechts één speler, middenvelder Teun de Nooijer, hield de afgelopen weken zijn conditie op peil en niet toevallig was de huurling van het Duitse Harvestehuder THC gisteren de enige die zich nog enigszins aan de malaise wist te onttrekken.

Argentinië leek een ideale sparringpartner. De Zuid-Amerikanen behoren al enkele jaren tot de internationale middenmoot en ontbraken in Utrecht nadat ze begin vorig jaar niet verder waren gekomen dan de zevende plaats bij het kwalificatietoernooi in Maleisië. Ter illustratie van de nederige status kreeg de kampioen van Latijns Amerika afgelopen weekeinde een draai om de oren van België (6-3), een andere afwezige in Utrecht.

Bondscoach Oltmans verklaarde gisteren na afloop doodleuk “geen conclusies aan dit potje” te willen verbinden. “Ik doe er vannacht geen oog minder om dicht.” Toch moet ook hij geschrokken zijn van de fysieke tekortkomingen van zijn internationals, die gisteren vrijwel elk persoonlijk duel verloren. Zoals Oltmans onmogelijk vrolijk kon zijn geworden van het onzekere optreden van de defensie, waar strafscornerspecialist Bram Lomans als voorstoper een fletse indruk maakte.

Oltmans en zijn selectie vertrekken morgen naar Hamburg, waar vrijdag het jaarlijkse vierlandentoernooi begint. Achtereenvolgens Zuid-Korea, India en Duitsland zijn de tegenstanders van Oranje. Het toernooi geldt als een eerste aanzet naar de Champions Trophy, eind oktober in Lahore.

Excuses voor de wanvertoning waren gisteravond snel gevonden. Na slechts een paar trainingen waren de meeste internationals afgelopen weekeinde actief bij een oefentoernooi in Enschede tussen de vier sterkste clubteams uit Duitsland en Nederland. Zo speelden Amsterdam en Bloemendaal, hofleveranciers van de nationale ploeg, beide vijf duels in twee dagen. “Al voor de wedstrijd voelde iedereen vanavond zijn benen”, zei routinier Jacques Brinkman.

Nog zwaarder woog gisteren de absentie van zes basisspelers, onder wie ervaren krachten als aanvoerder Stephan Veen, doelman Ronald Jansen en het centrale verdedigingsduo Erik Jazet-Jeroen Delmee. Veen heeft voorlopig bedankt voor de nationale ploeg en keert vermoedelijk pas medio volgend jaar terug. In Alkmaar keek hij gisteren “met kromme tenen” toe hoe zijn collega's hun prestige te grabbel gooiden.

Voor Oltmans betekende de nederlaag tegen Argentinië een ongelukkige herstart nadat hij onlangs met succes een nieuw contract afdwong bij de hockeybond. Op eigen verzoek werd zijn fulltime-contract na het WK omgezet in een parttime-dienstverband tot en met de Olympische Spelen, over twee jaar in Sydney. Het bondsbestuur koesterde aanvankelijk enige bedenkingen tegen het voorstel. Oltmans was twee jaar geleden een groot voorstander van een fulltime-functie, maar veranderde van mening nadat hij kortgeleden een eigen bedrijf begon. Na enkele beraadslagingen en een rondvraag onder de internationals stemde het bondsbestuur uiteindelijk in met de nieuwe voorwaarden.

Het debacle van gisteren betekende tevens een onbevredigend einde van de interlandcarrière van Leo Klein Gebbink, al wilde de 30-jarige middenvelder daar na afloop van zijn 143ste interland zelf niets van weten. “Winst of verlies, afscheid had ik toch genomen.” Klein Gebbink moest dit voorjaar voortijdig het WK verlaten wegens privé-omstandigheden, waardoor hij de ontknoping aan zich voorbij zag gaan. In Alkmaar werd hij gisteren uitgezwaaid door zijn collega's met twee bossen bloemen. Een overwinning op het bescheiden Argentinië was een passender cadeau geweest.

    • Mark Hoogstad