'Herstel vertrouwen'; G7 maant Moskou over hervorming

MOSKOU, 18 AUG. De belangrijke industrielanden in de Groep van zeven (G7)hebben er gisteren bij de Russische regering op aangedrongen de economische hervormingen voort te zetten. Zij reageerden op de devaluatie van de roebel en opschorting van schuldbetalingen met drie maanden.

Volgens woordvoerder McCurry van het Witte Huis heeft de Russische regering “pijnlijke” maatregelen moeten nemen, omdat zij geconfronteerd werd met “moeilijke marktomstandigheden”. Hij zei dat Washington met het Kremlin blijft samenwerken. De woordvoerder deed een beroep op Moskou te blijven samenwerken met het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) “om maximale vooruitzichten op succes te hebben”.

De Amerikaanse minister van Financiën Rubin deed een beroep op Moskou “snel te handelen om het vertrouwen te herstellen” en de met het IMF afgesproken hervormingsmaatregelen “volledig” uit te voeren. Ook sprak hij over het belang van samenwerking met de schuldeisers. Rubin onderstreepte dat de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap groot belang hebben bij succesvolle hervormingen in Rusland.

De Japanse regering maakte vanmorgen duidelijk dat Moskou niet op nieuwe bilaterale kredieten hoeft te rekenen. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wees erop dat Moskou nog altijd een kredietlijn van 700 miljoen dollar van de Export-Import Bank niet heeft gebruikt. Premier Obuchi sprak opnieuw zijn steun uit voor de Russische hervormingen. Hij onderstreepte dat het IMF, waarmee Moskou in juli tot een akkoord kwam over een krediet van ruim 40 miljard gulden, een centrale rol moet spelen.

De Duitse minister van Financiën, Waigel, gaf gisteren een schriftelijke blijk van bezorgdheid, met name over de beperkende maatregelen inzake bepaalde financiële transacties. “Die mogen op geen enkele wijze de fundamentele liberaliseringen van de Russische kapitaalmarkt in twijfel trekken”. Daarvan zou Rusland zelf de grootste narigheid ondervinden, lichtte de bewindsman toe. Hij stelde verder “in afwachting te zijn van verdere bijzonderheden over het eenzijdig moratorium” op buitenlandse schulden. Duitsland houdt de ontwikkelingen in Rusland nauwlettend in de gaten gezien de grote financiële belangen die Duitsland daar heeft. Ook bondskanselier Kohl uitte gisteren bezorgdheid, maar negatieve effecten kunnen volgens hem worden beperkt door zorgvuldig beleid.

De president van de Franse centrale bank, Trichet, verklaarde vanmorgen niet te verwachten dat er gevaar is voor het overslaan van de Russische crisis. “Investeerders zijn zich er steeds meer van bewust dat er uiteenlopende risico's zijn en dat elke situatie steeds weer op zijn eigen merites moet worden beoordeeld.”

Financier George Soros, die vorige week met een oproep in de Financial Times tot devaluatie van de roebel voor onrust zorgde, toonde zich gisteren tevreden. “De Russische regering heeft tijdig en moedig gehandeld om de instorting van het financiële systeem te stoppen”, zei hij voor een Moskous radiostation. (Reuters, AFP, AP)