Helmut Kohl zoekt steun aartsvijand

ROTTERDAM, 18 AUG. Helmut Kohl heeft een oude vijand weer in genade aangenomen. Lothar Späth, de man die in 1989 een mislukte coup pleegde tegen Kohl, wordt nu economisch adviseur in het verkiezingsteam van de kanselier. In 1988 won Späth voor de derde achtereenvolgende keer de verkiezingen in zijn deelstaat Baden-Württemberg en presenteerde zich als alternatief voor Kohl, die er in de peilingen niet al te goed voorstond.

Minder dan veertig procent van de kiezers had nog vertrouwen in zijn regering. Nu was dat niet zo erg, want verkiezingen lieten nog op zich wachten. Erger was, dat binnen Kohls eigen christen-democratische CDU de twijfel over de kanselier toenam. De druk werd vergroot toen de CDU in West-Berlijn en Hessen fors veloor.

Maar Kohl bewees zijn talent - dat hem ook bij de verkiezingen in september van pas kan komen - om uit een schijnbaar verloren positie terug te krabbelen. Hij werd daarbij geholpen door een schandaaltje dat Späth eind 1990 trof. De populaire politicus had dure reisjes gemaakt op kosten van het electronicabedrijf SEL. Späth erkende zijn misstap, kondigde aan het geld terug te betalen en stapte uit de politiek. De bondskanselier werd daarna weer voor even onaantastbaar dankzij de Duitse hereniging.

Die hereniging heeft ook Späth geen windeieren gelegd. Hij wist het Oost-Duitse bedrijf Jenoptik uit het slop te trekken en is in Oost-Duitsland heel populair. Dat is volgens commentatoren precies de reden dat Kohl zijn afkeer van de man heeft overwonnen. De CDU doet het in de peilingen vooral in het oosten erg slecht. Het ontlokte de campagneleider van de SPD de uitspraak: “Door zijn aartsvijand te hulp te roepen, bekent Kohl openlijk dat hij zelf de antwoorden schuldig moet blijven”.

Het is niet de eerste keer dat Kohl zijn toevlucht neemt tot een politieke tegenstander. In mei nam hij Hans-Hermann Tiedje aan als campagne-adviseur. De voormalige hoofdredacteur van Bild heeft in die krant regelmatig fel uitgehaald naar de kanselier.