Geen flessen meer naar Mount Everest

NEW DELHI, 18 AUG. De Nepalese regering heeft beklimmers van de Mount Everest verboden nog langer flessen mee te nemen tijdens hun tochten. De 30.000 toeristen en bergbeklimmers die jaarlijks naar de flanken van 's werelds hoogste berg trekken, laten volgens de Nepalese autoriteiten zo'n 200.000 lege water-, bier- en frisdrankflessen achter.

“Jarenlang hebben zich duizenden flessen opgestapeld in en rondom de Mount Everest”, zei Umesh Singh van het ministerie van Toerisme gisteren. De regering wil voortaan alleen nog dranken in blik toestaan op de berg. Bergbeklimmers kunnen lege blikjes fijn knijpen en relatief gemakkelijk meenemen op de terugtocht. De vervuiling van de berg, op de grens met Tibet, is de regering in Kathmandu en milieu-organisaties al jaren een doorn in het oog. In 1991 werd met steun van het Wereld Natuur Fonds een speciaal comité opgericht dat plannen moest maken om de vervuiling van het Nationale Park rond de Mount Everest tegen te gaan.