Financiën bekijkt aanvraag Gelderse beurs

ARNHEM, 18 AUG. De plannen voor de oprichting van een regionale effectenbeurs voor het Gelderse bedrijfsleven zijn in een serieus stadium gekomen. De organisatie Euro Click Market heeft bij het ministerie van Financiën eind juli een erkenningsaanvraag ingediend.

Het ministerie bestudeert momenteel het verzoek, zo heeft een woordvoerder gisteren bevestigd. Grote stimulator achter het plan is de Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij GOM. Die wil jonge, kleine maar innovatieve bedrijven toegang bieden tot een regionale effectenbeurs. Door middel van de uitgifte van aandelen kunnen de bedrijven hun expansie makkelijker financieren. De aanvraag is met een flinke vertraging bij het ministerie binnengekomen. De eerste plannen stammen al uit 1994. Het was de bedoeling geweest de beurs in 1997 of begin dit voorjaar te starten. Een vertegenwoordiger van de GOM heeft volgens een woordvoerster van de ontwikkelingsmaatschappij gisteren in Den Haag overlegd over de aanvraag. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan vraagt het ministerie de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) om advies. Die bekijkt vooral de controleprocedures. Voor de nieuwe beurs heeft de GOM een speciale NV opgericht, Euro Click Market. Alle handel verloopt via Internet. Dat zou een Nederlandse primeur zijn. De creatie van een regionale beurs is opmerkelijk. Juist binnen het Europese beurswezen worden lokale beurzen langzamerhand opgenomen in grote, nationale verbanden. Sinds vorig jaar bestaat al de NMAX die als onderdeel van de officiële AEX in Amsterdam de markt voor jonge, snelgroeiende bedrijven aftapt. De GOM heeft altijd gezegd de NMAX niet als een belangrijke concurrent te zien. (ANP)