'De wereld zal Omagh weer vergeten'

Zes weken geleden oefende het personeel van het ziekenhuis in Omagh het rampenscenario. Niemand kon vermoeden dat het zo gauw daarna in werking zou treden.

OMAGH, 18 AUG. Ronnie Barton heeft de afgelopen 48 uur in totaal zes uur geslapen. De overige 42 uur besteedde de coördinator van medische diensten in het kleine Tyrone County Hospital in het Noord-Ierse Omagh aan de slachtoffers van de bomaanslag van zaterdagmiddag. Hij praat op rustige toon, zoals iedereen in Omagh, zonder woede of haat. Verbijstering is de enige te bespeuren emotie.

Anderhalve kilometer heeft hij gerend naar zijn ziekenhuis zaterdagmiddag, omdat de wegen in de stad onbegaanbaar waren door de chaos na de explosie. “In de gang trof ik honderden mensen aan. Familieleden op zoek naar dierbaren, slachtoffers die ergens wilden liggen. In elke hoek lagen mensen, in afwachting van een arts”, vertelt Barton.

Negenenzestig gewonden zijn vervoerd naar Enniskillen, 24 naar Dunaggon, de overige 148 kwamen hier terecht. De 28 omgekomen slachtoffers waren al overgebracht naar de legerbasis waar voor de gelegenheid een moratorium was ingericht. Vandaag zijn de eerste lichamen daar in kisten gelegd voor hun begrafenis. Tot ontsteltenis van de ziekenhuisstaf kwam het noodscenario, dat ze toevallig zes weken geleden hadden geoefend, de afgelopen dagen van pas.

Barton heeft patiënten gezien die hij nooit meer hoopt te zien: een jongen van tien wiens voet en enkel er af waren geblazen. Een man van wie alle kleren door de explosie van zijn lijf waren gerukt. De enige chirurg van het ziekenhuis heeft aan de lopende band débris verwijderd uit lichamen van slachtoffers. Er was één mooi moment zegt Barton: “Toen een zwaargewond jongetje van een jaar of negen bijkwam, was het eerste dat hij zei: 'Heeft Liverpool gewonnen?'. John Prescott, de Britse vice-premier, was hier. Hij heeft beloofd het jongetje in contact te brengen met de spelers van Liverpool. Ja, dat is politiek, maar dat joch was zo blij.”

Barton heeft ook familie verloren, zoals bijna alle artsen en verpleegkundigen in Tyrone County Hospital. Omagh heeft zo'n 20.000 inwoners, geconcentreerd in grote families. Zijn eigen schoonzus en de zwager van zijn dochter zijn dood. Hij kan er nog niet veel over zeggen; voorlopig moet hij zich concentreren op hulp aan de 43 gewonden die hier nog liggen.

Deze week is de bomaanslag nieuws, zegt Barton, volgende week is het geschiedenis. “De wereld zal het vergeten zoals dat altijd gaat. Maar wij, de families in deze gemeenschap, blijven ermee zitten. De verwerking van verdriet voor zoveel mensen.” Hij wil er nog niet aan denken.

    • Frederiek Weeda