Damrak hoger na winst beurs VS

AMSTERDAM, 18 AUG. Herstel op Wall Street heeft de koersen op de belangrijkste Europese beurzen vanochtend met minimaal twee procent opgevoerd. De beurs in Parijs steeg zelfs met 2,3 procent. In Amsterdam klom de graadmeter van de beurstemming, de AEX-index, met 22,63 punten 1165,67 punten.

Hoewel de in cijfers uitgedrukte beursstemming anders doet vermoeden is de onzekerheid over de toestand in Rusland niet van de beursvloer verdwenen. “Het marktsentiment drukt de angst naar de achtergrond. Het heeft alles met de VS te maken”, aldus een handelaar.

De gestegen koersen van New York wekten bij beleggers in Amsterdam vraag op. Omdat het aanbod van aandelen laag was stegen de koersen sterk. Vooral vanuit de optiehandel kwam vanochtend vraag. Veel handelaren zaten daar 'short'. Dat betekent in dit geval dat zij opties op aandelen hebben verkocht zonder de aandelen zelf in bezit te hebben. Vrijdag loopt een aantal optiecontracten af, zodat handelaren moeten bijkopen om aan hun leveringsplicht te kunnen voldoen. Ze wachten een lage koers af om hun marges op de transacties te vergroten.

Bijna alle hoofdfondsen lieten vanochtend koersstijgingen zien. Philips steeg met 5,20 naar 160,80 gulden en maakte daarmee de achteruitgang van gisteren weer goed. Verzekeraar Aegon klom met vijf gulden naar 182 gulden. KLM, dat de positie op de Zweedse markt verstevigde, steeg met 1,30 naar 79,80 gulden. Onder de hoofdfondsen vielen alleen reder Nedlloyd, kopieermachinefabriek Océ en BolsWessanen uit de toon met kleine verliezen.

Op de lokale markt was verzekeraar ASR een sterke stijger. De halfjaarcijfers, die het bedrijf voor de opening van de beurs presenteerde, waren beter dan analisten verwachtten. De koers schoot bij aanvang van de handel met 3,30 omhoog en klom daarna nog een gulden. Rond het middaguur noteerde dit fonds 177 gulden.

De dollar steeg vanochtend naar 2,0291 gulden. De Amerikaanse munteenheid heeft de stijgende lijn weer opgepakt. Gisteren verdampte een eerdere winst van anderhalve cent bijna volledig, en sloot de munt op een koers van 2,0220 gulden. De dollar steeg doordat op de valutamarkten Russische roebels werden ingewisseld voor de Amerikaanse munt.

NEW YORK De financiële maatregelen die Rusland gisteren aankondigde hebben Wall Street nauwelijks beroerd. Moskou devalueerde de roebel in feite en liet tevens weten de afbetaling op buitenlandse schulden de komende drie maanden te bevriezen.

De Dow Jones-index sloot met een winst van 149,85 punten op 8574,85. De index maakte zo de verliezen van donderdag en vrijdag ruimschoots goed. New York opende ook nog lager, waarbij de index op een gegeven moment op een verlies van 50 punten stond, maar herstelde zich vervolgens.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag met winst gesloten. De Nikkei-index steeg met 269,13 punten (1,8 procent) naar 15.063,79. Daarmee werd de grens van 15.000 punten weer overschreden, waar de beursindex gisteren voor het het eerst sinds lange tijd onder was gekomen.