Buitenlands beleid VS niet in het geding; Reacties voorzichtig op bekentenis Clinton

ROTTERDAM, 18 AUG. Buiten de Verenigde Staten is in het algemeen terughoudend gereageerd op de bekentenis van de Amerikaanse president Clinton. De meeste commentatoren menen dat de affaire geen nadelige gevolgen zal hebben voor Clinton of het buitenlands beleid van de VS.

Een van de scherpste reacties kwam uit de Israel, zo meldt onze correspondent. “Monica zal de geschiedenis ingaan als een vrouw die seks had met een Amerikaanse president en daardoor de Israelische premier redde”, schrijft vandaag een gezaghebbende commentator in het blad Ha'aretz.

Volgens deze krant en andere commentatoren is president Clinton door de affaire met Monica Lewinsky een “verlamde” leider geworden die niet meer in staat is krachtig te interveniëren in het in een diepe impasse verkerende Israelisch-Palestijnse vredesproces. Premier Benjamin Netanyahu blijft volgens Israelische commentatoren voorlopig van Amerikaanse druk verschoond en de Palestijnse leider Yasser Arafat kan van de Amerikaanse president nog nauwelijks op steun rekenen in zijn dispuut met Israel over de tweede terugtrekking uit de westelijke Jordaan-oever.

Een gezaghebbende commentator van Yediot Achronot, Israels grootste krant, is van mening dat president Clinton, de wereld en zichzelf een dienst zou hebben bewezen indien hij vannacht zou zijn afgetreden. “Ik was een enthousiaste aanhanger van Clinton maar door zijn leugens heeft hij zijn geloofwaardigheid volledig verspeeld” zei hij tijdens een radiovraaggesprek. Met name vreest hij dat zwak Amerikaans leiderschap ernstige gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.

Politieke commentatoren in Japan zijn van mening dat de affaire geen gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse president. “Hij heeft zijn politieke carrière gered”, meent Ryuichiro Hosokawa. Volgens commentator Akira Oki zal Clinton de affaire “overleven”. Beide commentatoren denken niet de positie van Clinton door deze affaire is verzwakt en zien geen negatieve gevolgen voor de relaties van Japan met de VS. In Japan heeft slechts één van de zes grote televisiestations de toespraak van Clinton 'live' uitgezonden. Voor commentaar en een interpretatie van de gebeurtenissen vertrouwden de stations op Amerikaanse commentatoren.

De Chinese regering weigert elk commentaar op de ontboezemingen van de president. “Dit is een interne Amerikaanse aangelegeheid”, aldus een woordvoerder van de het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Wij zijn echter van mening dat deze affaire geen gevolgen zal hebben voor de Chinees-Amerikaanse relaties”.

Tegen de gewoonte in kwam het officiële persbureau Nieuw-China snel met uitgebreide berichtgeving over de getuigenis van de president en zijn rede voor het Amerikaanse volk.

In China is de affaire van begin af aan tot in de details gevolgd door de Chinese media. Over het privéleven van de Chinese leiders wordt vrijwel nooit bericht. Een boek over de affaire-Lewinsky werd kort voor het bezoek van Clinton aan China eerder dit jaar verboden, omdat dit “schadelijk” kon zijn voor de Chinees-Amerikaanse relaties.

De krant Babel in de Iraakse hoofdstad Bagdad schrijft vandaag dat de affaire-Lewinsky een “zionistisch complot” is om Israel in staat te stellen een “rijk te creëren van de Eufraat tot de Nijl”. De krant staat onder leiding van de oudste zoon van president Saddam Hussein. Volgens de krant zal Clinton gedwongen worden af te treden.

Vice-president Al Gore, die Clinton vervolgens zal opvolgen, staat volgens de Iraakse krant bekend als een trouw “aanhanger van de joden”.