Avondklok in Belgische Koekelberg

BRUSSEL, 18 AUG. In de Brusselse gemeente Koekelberg is een avondklok ingesteld voor jongeren onder de achttien. Kinderen mogen na tien uur 's avonds niet meer alleen op straat rondhangen. De avondklok is een primeur in België. Doel van de maatregel, die door de politie werd ingevoerd, is de kinderen te beschermen en hen uit de criminaliteit te houden.

De politie zag de afgelopen maanden veel kinderen laat rondhangen op straten en pleinen. Het gaat er volgens de politie om “de kinderen te beschermen en de ouders te responsabiliseren”. De politie van Koekelberg heeft een team in burger ingezet dat jongeren die 's avonds toch op straat zijn, oppakken en hen in een gewone auto naar huis brengen. De volgende dag geven ze uitleg en een reprimande aan de ouders. Een proces-verbaal en een eventueel besluit de kinderen uit de ouderlijke macht te ontzetten, kunnen er komen als een kind enige malen is opgepakt. In de gemeente Koekelberg wonen zo'n 16.000 mensen, van wie ruim een kwart buitenlanders.