Amsterdam wil niet ingrijpen in zaak-GVB

AMSTERDAM, 18 AUG. De gemeente Amsterdam wil niet ingrijpen in de problemen met de werkdruk bij het rijdend personeel van het Amsterdamse Gemeentevervoer Bedrijf (GVB). De vakbonden AbvaKabo en ABGP drongen daar gisteren in een spoedoverleg op aan met de wethouders H. Groen (personeelszaken) en G. Ter Horst (GVB).

De bonden willen niet meer overleggen met GVB-directeur A. Testa omdat zij vinden dat hij te weinig doet om de problemen op te lossen. Door een personeelstekort heeft het GVB deze zomer grote problemen de dienstregeling naar behoren uit te voeren. De werkdruk voor het rijdend personeel is hoog. De geste van de directeur om als blijk van dank het rijdend personeel het spel 'Goede Tijden Slechte Tijden' cadeau te doen, is bij velen verkeerd gevallen. “We willen structurele maatregelen en op een volwassen manier praten”, zegt de woordvoerder van de AbvaKabo. Volgen de bonden is de tijd gekomen dat de gemeente zich ermee bemoeit.

Met het spoedoverleg van gisteren wilden de bonden bereiken dat de wethouders concrete maatregelen zouden treffen voor het verminderen van de werkdruk op korte en lange termijn. Maar volgens wethouder Groen is het rooster van chauffeurs en bestuurders een interne aangelegenheid van het GVB. “In het programakkoord is afgesproken dat het GVB over vier jaar verzelfstandigd moet zijn en dat het GVB bedrijfsmatig geleid moet worden, dan kun je niet voor alles bij de gemeente aankloppen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. De wethouders hebben de bonden terugverwezen naar de directie.

De bonden betreuren het standpunt van de gemeente. “Op dit moment zijn de bestuurders en de chauffeurs gemeenteambtenaren, daar is wethouder Groen verantwoordelijk voor.” Vandaag overlegt de directie over de werkdruk van het rijdend personeel. Morgen spreekt de directie met de bonden. De woordvoerder van de AbvaKabo denkt niet dat ze “met lege handen terug zullen komen”.