Verdachte aanslag Kenia uitgeleverd

NEW DELHI, 17 AUG. Pakistan heeft in het weekeinde een man uitgeleverd aan Kenia die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Dat heeft het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren in Islamabad bekendgemaakt.

Volgens de Pakistaanse autoriteiten gaat het om een “Arabische man”, Mohammed Sadik Howaida. Zijn nationaliteit werd niet bekendgemaakt, maar volgens het Pakistaanse dagblad The News gaat het om een 34-jarige Palestijn die tegenover de Pakistaanse politie zou hebben toegegeven dat hij heeft geholpen bij de voorbereiding van de bomaanslagen in Nairobi en Dar es-Salaam op 7 augustus.

Verder zou Howaida bij zijn ondervraging in Karachi hebben gezegd dat hij in opdracht werkte van Osama Bin Laden, een Saoedische multimiljonair die zich ophoudt in Afghanistan en die door de Amerikanen al snel na de explosies in Oost-Afrika was genoemd als het mogelijke brein achter de bomaanslagen. De Verenigde Staten zien Osama Bin Laden als een van de grootste sponsors van terreur vanuit de islamitische wereld. De Arabier heeft verschillende keren gezegd de Amerikaanse “imperialisten” te willen verdrijven uit de islamitische wereld, waaronder zijn geboorteland Saoedi-Arabië. De Palestijnse verdachte werd op de dag van de bomaanslagen aangehouden op de luchthaven van de Pakistaanse stad Karachi, nadat hij met een vlucht uit Nairobi was aangekomen. Howaida werd aanvankelijk aangehouden omdat zijn pasfoto niet gelijkend was. Later zou hij de Pakistaanse autoriteiten zijn bekentenissen over de bomaanslagen in Kenia en Tanzania hebben gedaan. Howaida was volgens Pakistaanse regeringsbronnen via Karachi op weg naar Afghanistan. Zes handlangers zouden wel door de beveiliging van het vliegveld van Karachi zijn gekomen en hun eindbestemming Afghanistan hebben gehaald.

Pagina 4: Geen verhoor door CIA

De Pakistaanse autoriteiten vlogen Howaida terug naar Nairobi en leverden hem uit aan Kenia. Agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA reisden tevergeefs naar Pakistan voor ondervraging van de man. Zij waren gedwongen met een ander vliegtuig achter hem aan te reizen.

De Amerikanen zijn vandaag begonnen met het terugzenden van een deel van het personeel van de Amerikaanse diplomatieke vestigingen in Pakistan. Van de 120 medewerkers van de ambassade in Islamabad en de consulaten in Karachi, Lahore en Peshawar blijven er 50 achter, aldus een woordvoerder van de ambassade. Ook werd de Amerikaanse burgers geadviseerd Pakistan te verlaten en is een negatief reisadvies uitgevaardigd. De Amerikanen zijn op hun hoede voor mogelijke aanslagen op Amerikaanse doelen door extremistische moslims in Pakistan. De Amerikaanse ambassade in Islamabad zou de laatste maanden vanuit Afghanistan verschillende keren dreigementen hebben gekregen voor aanslagen op Amerikaanse doelwitten en burgers.

Bovendien werden in november vorig jaar vier Amerikaanse burgers in Karachi doodgeschoten nadat een Pakistaan in de VS ter dood was veroordeeld wegens de moord op twee CIA-agenten. Ook nu vreest de Amerikaanse regering wraakacties wegens de uitzetting door Pakistan van Howaida.

    • Rob Schoof