Talibaan zetten zegetocht in Afghanistan voort

KABUL, 17 AUG. De fundamentalistische Talibaan hebben het afgelopen weekeinde hun zegetocht in het noorden van Afghanistan voortgezet.

De Talibaan meldden zaterdag de verovering van de stad Aibak, de hoofdstad van de provincie Samangan, op de strijdkrachten van de oppositie. Eerder zaterdag namen ze ook Doshi in, een kleine maar strategisch belangrijke stad in de aangrenzende provincie Baghlan, bij de Salang-tunnel die de hoofdstad Kabul met het noorden van het land verbindt.

De Talibaan hebben honderden Afghanen - leden van etnische minderheden - aangehouden die voor de strijd op de vlucht waren geslagen in de richting van Pakistan. Volgens buschauffeurs worden bussen op weg naar de grens aangehouden door de Talibaan. Alle leden van minderheidsgroepen als de Hazara en de Oezbeken worden gedwongen uit te stappen. De vluchtelingen zijn afkomstig uit Mazar-i-Sharif, de belangrijkste stad in het noorden van Afghanistan, die op 8 augustus door de Talibaan werd veroverd. Eind vorige week meldden Russische bronnen dat de Talibaan in Mazar-i-Sharif een bloedbad hebben aangericht onder leden van de etnische en religieuze minderheden.