Superieur in sprint Hamburg; Van Bon wint Duitse koers om wereldbeker

ROTTERDAM, 17 AUG. Na zeven magere jaren heeft Leon van Bon de nationale wielersport aan een wereldbekerzege geholpen. De 26-jarige renner van Rabobank was de eerste Nederlandse winnaar sinds 1991. In dat jaar won Frans Maassen de Amstel Goldrace. Voor Van Bon was het gisteren de belangrijkste overwinning in zijn vijfjarige profloopbaan. “Ik had gewoon een super gevoel.”

Van Bon was in de eindsprint sneller dan zijn twaalf medevluchters. Hij versloeg de Italiaan Michele Bartoli en de Belg Ludo Dierckxens. In de stand om de wereldbeker verdiende Van Bon honderd punten. Hij steeg van de veertiende naar de tweede plaats. Bartoli blijft leider met een voorsprong van 95 punten op Van Bon. Er staan nog drie wereldbekerwedstrijden op het programma. Zondag is de achtste koers in Zürich. In de maand oktober volgen Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

De koers in Hamburg was de eerste wereldbekerwedstrijd op Duitse bodem sinds 1995. Na de Grote Prijs Frankfurt (voorheen Rundum den Heninger Turm) moesten de Duitse fans hun wieleridolen Jan Ullrich en Erik Zabel op het hoogste niveau in het buitenland aanmoedigen. De zogenaamde HEW-Cyclassic werd in 1996 voor het eerst georganiseerd. HEW, een electriciteitsbedrijf in Hamburg, stelde dit jaar een budget van ruim vier miljoen gulden ter beschikking. De financiële injectie was voor de internationale wielrenunie (UCI) aanleiding om de bescheiden koers op te waarderen tot wereldbekerwedstrijd.

Het vlakke parcours langs de Elbe was in het voordeel van de sprinters. Onder toeziend oog van ruim een half miljoen toeschouwers trok Van Bon in de slotfase zelf de sprint aan. Hij was tot de laatste tien kilometer voorbeeldig uit de wind gehouden door zijn ploeggenoot Aart Vierhouten. De helper van Rabobank had zich leeg geknokt en stapte vervolgens in de volgwagen van zijn sponsor.

Kopman Van Bon toonde zich bij de drie beklimmingen van de Waseberg de beste van de kopgroep. In de eindsprint werd hij bijna ingesloten door Bartoli. Van Bon besloot vanuit de koppositie te demarreren en liet zich niet meer voorbijrijden. Na zijn derde plaats bij het WK in San Sebastian, zijn vierde plaats in Parijs-Roubaix en zijn ritzege in de negende etappe van de Tour de France toonde hij opnieuw zijn grote wielertalent.

In Hamburg koos hij voor dezelfde taktiek als in San Sebastian, waar hij bijna een jaar geleden werd verrast door de Fransman Laurent Brochard en de Deen Bo Hamburger. De gemiste wereldtitel was voor Van Bon geen reden zijn tactiek aan te passen. “San Sebastian spookte nog wel even door mijn hoofd toen die eindsprint opdoemde. Maar ik voelde me vandaag veel beter dan toen. Ik merkte dat ik harder fietste dan de anderen. Ik wist wat ik kon en dat was vandaag goed voor de overwinning.” De Nederlandse wielrenner Jans Koerts heeft zaterdag de slotetappe van de Ronde van Denemarken gewonnen. Hij versloeg de Italianen Ongarato en Colonna in de sprint. De eindzege ging in Denemarken naar de Belg Streel. Hij reed sinds de tweede wedstrijddag in de leiderstrui. Thuisrijder S/orensen finishte als tweede op 54 seconden.