Simon springt naar superpremie

ROTTERDAM, 17 AUG. Springruiter Hugo Simon inde gisteren voor zijn overwinning in de Grote Prijs van Aken behalve de hoofdprijs van ongeveer 115.000 gulden een door de hoofdsponsor beschikbaar gestelde bonus van 1,6 miljoen gulden.

“Ach, het meeste geld gaat toch naar de belastingen”, zei Simon, die vervolgens bondskanselier Helmut Kohl bedankte voor diens aanwezigheid. “Kohl is een goede vriend van me.” De politicus is als een talisman voor de springruiter. “Telkens als hij er is, ben ik succesvol.”

Vier jaar geleden gaf de Mexicaanse multimiljonair Alfonso Romo Garza de paardensport in het algemeen en de springruiters in het bijzonder de Pulsar Crown-serie. Een koppeling tussen de concoursen in zijn eigen Monterrey, in de Valkenswaardse achtertuin van beschermeling Jan Tops en in Aken, algemeen beschouwd als het sterkste CHIO van de wereld. De springruiter die in één seizoen twee van de drie wedstrijden won, wachtte de jackpot.

Simon was al vaker in de buurt van het grote geld, maar faalde telkens op de cruciale momenten. “Er leek een vloek op deze serie te rusten, vooral op de laatste hindernis ging het al zo vaak mis.”

Tot gisteren won Simon in Aken nooit de Grote Prijs. Twee keer was hij kansrijk, twee keer ging het net mis. “Hier heb ik 35 jaar van gedroomd”, zei de winnaar met een vleugje cynisme. “De lieve God heeft het zo gewild.”

Op 27 augustus 1995, in het eerste jaar van de cyclus, was Jos Lansink dichtbij de forse bonus. Libero H gooide in Valkenswaard de laatste balk af. Het foutje kostte de Nederlander 600.000 dollar, omgerekend met de toenmalige koers ongeveer een miljoen gulden. Ook daarna was geen springruiter in de brede wereldtop bij machte het succes te vervolmaken.

Jan Tops en Jos Lansink maken over anderhalve maand deel uit van de Nederlandse ploeg bij de Wereldruiterspelen in Rome. Tops werd in Aken vijfde, Operette La Silla was foutloos en sneller dan gewoonlijk in de barrage. Lansink had de pech dat in de eerste manche de neusriem van Calvaro Z brak bij de landing na de sloot en maakte op de laatste hindernis een springfout. Hij toonde niettemin een goede vorm.