Serviërs nemen in Kosovo weer bolwerk van UÇK in

PRIŠTINA, 17 AUG. Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft gisteren een van zijn belangrijkste bolwerken in het westen van Kosovo, Junik, verloren. In het naburige Albanië beginnen vandaag grote NAVO-manoeuvres.

Junik werd gisterochtend na een belegering van twee weken door de Servische en Joegoslavische troepen ingenomen. Zaterdag sneuvelden in de strijd nog vier Servische politiemannen en twee Joegoslavische soldaten. Van de achtduizend inwoners van Junik was het overgrote deel gevlucht. Buitenlandse journalisten troffen gisteren minder dan twintig inwoners aan.

Het stadje, vlakbij de Albanese grens, is de afgelopen twee weken door de Servische politietroepen en het Joegoslavische leger omsingeld zonder dat het - volgens de Serviërs - werd aangevallen, dit met het argument dat men slachtoffers bij de burgerbevolking wilde vermijden. Volgens de Albanezen is Junik wel degelijk met artillerie bestookt.

Junik was een belangrijk bolwerk van het UÇK: het was de 'draaischijf' voor de smokkel van mensen en militair materiaal vanuit het nabijgelegen Albanië. In juni werd Junik bezocht door de Amerikaanse bemiddelaar Richard Holbrooke. Hij sprak er toen twee commandanten van het UÇK. Het was de eerste keer dat een Kosovo-bemiddelaar in contact kwam met UÇK-leden.

De Servische politietroepen zijn gisteren op een groot aantal plaatsen langs de weg van de hoofdstad Priština naar Pec in het westen van Kosovo in actie gekomen met tanks, artillerie en helikopters, in een poging de weg vrij te maken van UÇK-soldaten. Twaalf dorpen langs de weg werden aangevallen. Gisteravond meldden de Serviërs dat de weg is gezuiverd en dat nu alle belangrijke verbindingen in Kosovo veilig zijn.

In Albanië beginnen vandaag NAVO-manoeuvres die ten doel hebben de Joegoslavische regering het signaal te geven dat de NAVO in staat en bereid is tot militair optreden in Kosovo. De manoeuvres zijn echter aanzienlijk minder omvangrijk dan gepland, als gevolg van de onrust in Congo: twee van de drie Amerikaanse oorlogsschepen die aan de oefeningen zouden deelnemen zijn naar Congo gestuurd. Daardoor ontbreken duizend van de 1.250 Amerikaanse mariniers die oorspronkelijk in Albanië aan land zouden gaan. Aan de manoeuvres nemen 1.700 militairen uit veertien NAVO- en Oost-Europese landen - waaronder Nederland en Rusland - deel. (Reuters, AFP)