Na anonieme bommelding; Ontruiming van parlement in Belfast

OMAGH, 17 AUG. Stormont Castle, de zetel van het nieuwe Noord-Ierse parlement aan de rand van Belfast, is vanochtend ontruimd na een anonieme bommelding. Tweehonderd medewerkers verlieten het terrein, terwijl de politie zocht naar een bom. De Noord-Ierse en Ierse politie staan in zowel Noord-Ierland als Ierland op scherp sinds de bomaanslag zaterdag in het stadje Omagh.

Onder de 28 mensen die zaterdag omkwamen tijdens de zwaarste bomaanslag ooit in Noord-Ierland, bevonden zich negen kinderen, twaalf vrouwen en zeven mannen. Twee van de omgekomen slachtoffers kwamen uit Spanje. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Matutes, zal waarschijnlijk naar Omagh reizen om de overige Spanjaarden te steunen. Ook de Amerikaanse president Clinton zei gisteren tegen de Britse premier Tony Blair dat hij geschokt is door de aanslag. Hij reist over 17 dagen naar Noord-Ierland als blijk van steun voor het vredesakkoord dat in mei werd onderschreven door 70 procent van de Noord-Ieren in een referendum.

De Noord-Ierse en Ierse politie maken nu jacht op de vermoedelijke daders, IRA-dissidenten van de Real IRA. Ze zouden worden geleid door een Ierse zakenman, die woont in het Ierse Dundalk. Vijf mannen zijn vanochtend van hun bed gelicht in de omgeving van Omagh. Uit de aanslag zaterdag blijkt dat de Real IRA beschikt over groot materieel en kennis. De roep om ontwapening van alle paramilitaire organisaties wordt daardoor sterker. Aanvankelijk was dat een voorwaarde vooraf van de Britse regering om te onderhandelen met de nationalistische Sinn Féin, die nauwe banden onderhoudt met de IRA. Maar om het vredesakkoord te sluiten, hebben de Britse en Ierse regeringen die voorwaarden laten varen. Martin McGuinness, vice-voorzitter van Sinn Fein, wilde vanochtend niet ingaan op de vraag of ontwapening nu onvermijdelijk wordt.

De bevolking van Noord-Ierland had gehoopt nooit meer zo'n gewelddadige mee te maken. Maar het vredesproces heeft al diverse tegenslagen doorstaan, zoals rellen rond de protestantse marsen en de moord op drie katholieke kinderen in juli. Politici uit alle hoeken van zowel de unionistische als de nationalistische gemeenschappen wijzen erop dat de meerderheid van de Noord-Ierse bevolking te kennen heeft gegeven dat ze vrede wil. “Slechts een kleine fanatieke minderheid probeert dat te vernietigen. Wij zullen dat niet tolereren”, aldus Blair.