MICHAEL MOORE

Michael Moore Trio: Bering (Ramboy #11). Voice Matter: The Voice is the Matter (Ramboy #12). Distr. BVHAAST

De Amerikaanse Nederlander Michael Moore brengt zonder poeha de ene na de andere mooie cd uit. Op Bering, genoemd naar de zeestraat tussen Alaska en Oost-Siberië, speelt hij klarinet in het gezelschap van pianist Fred Hersch en bassist Mark Helias. Het resultaat is ingetogen, doorzichtige kamermuziek waarbij vader Bach meer dan eens om de hoek komt kijken. De helft van het repertoire is van Moore zelf, de rest van onder anderen Irving Berlin, Wayne Shorter en Theodorakis. In de overigens goede registratie van Radio Bremen blijft de contrabas van Mark Helias wat op de achtergrond.

Op The Voice is the Matter door de groep Voice Matter van vocaliste Jodi Gilbert speelt Moore naast klarinetten ook altsax, tin whistle en melodica. Deze uitbreiding van het instrumentarium heeft een functie want de muziek van deze groep met onder anderen Alexei Levin op piano en accordeon gaat vele kanten uit.

Er staan korte improvisaties op deze cd, traditionele dansen en liedjes uit Amerika, Ierland en Oost-Europa, maar ook formele composities zoals 'Fancy' van Francis Poulenc op een tekst van Shakespeare. In dit laatste stuk klinkt Jodi Gilbert doelbewust lieflijk, net als in 'Balloon' en het bijna a capella vertolkte 'The Cuckoo'. Maar ook als ze zogenaamd 'far out' gaat, bijvoorbeeld in het doldwaze 'Waving Body Parts', blijft de sfeer die ze uitstraalt wonderlijk intiem. De tijdsaanduidingen achter de stukken zijn op het omslag door elkaar gehusseld.

    • Frans van Leeuwen