Melding over 'man in de berm' kwam niet door

Een 59-jarige zwerver overleed vrijdagavond in Lent, toen de politie niet reageerde op een melding van een passant. Hoe kon het gebeuren dat de politie deze melding 'vergat'?

ARNHEM, 17 AUG. Jan Aqua is dood. De 59-jarige zwerver uit het Gelderse Lent, die onder die naam in het dorp en de omgeving bekend stond, ging vrijdagmiddag in de berm liggen om zijn roes uit te slapen, maar overleed korte tijd later aan een alcoholvergiftiging. Om kwart over vijf was hij nog op zijn fiets gezien met een fles jenever in de hand. Om bijna kwart over zeven lag hij dood in het gras.

In de tussentijd is er door één man twee keer telefonisch aan de politie gemeld dat “er een man in de berm aan de Griftdijk-zuid ligt”. De eerste keer rond half zes aan de politie in Arnhem. Anderhalf uur later, toen de politie in Arnhem niet op de melding had gereageerd, aan de politie in Nijmegen. Die stuurde een politie-auto en een ambulance. Verplegend personeel constateerde ter plekke dat de man was overleden.

Jan Aqua was al jarenlang een notoire drinker. Hij lag wel vaker zijn roes uit te slapen in de bermen en op de grasvelden in Lent. Een groot aantal inwoners van het dorp, dat hem ziet liggen, vindt het derhalve deze vrijdagmiddag helemaal niet zo merkwaardig dat de zwerver weer eens naast zijn fiets is beland. Op één man na, die inschat dat het dit keer ernst is. Om zeven minuten over half zes belt hij het algemene nummer van de politie in Bemmel. Omdat dat bureau dicht is, wordt de beller automatisch doorverbonden met de centrale in Arnhem. Via de telefoniste komt de melding terecht in de meldkamer, waar op dat moment twee agenten de verkeersdrukte van deze vrijdagmiddag zitten af te handelen. De melding komt op één scherm binnen en 'aangemaakt', zoals dat in het jargon heet. Er komt een prioriteitsstelling en een werknummer. Daarna wordt de melding doorgegeven aan de tweede computer, waar een agent zit die de eenheden de weg op stuurt. Op die tweede computer komt de melding evenwel nooit aan.

Omdat Lent sinds de herindeling van januari onder Nijmegen valt, herkent de computer de bijbehorende code NOO niet, en gooit hij de melding eraf. Als gevolg van de drukte komt de eerste agent er niet aan toe de tweede te vragen hoe het met de melding in Lent is afgelopen. Het geval wordt vergeten. Vlak voor de klok van zeven uur gaat de telefoon bij de politie in Nijmegen. Het is dezelfde man, die nu via het bureau in Nijmegen aandacht probeert te krijgen voor Jan Aqua. Als de politie en de ambulance om twaalf over zeven arriveren, is de zwerver al dood. Doodsoorzaak: overmatig alcoholverbruik.

Het is een bijzondere samenloop van omstandigheden, zegt een woordvoerder van de politie in Arnhem. Hij vindt niet dat er iemand wat te verwijten valt. “Het was een goede melding, op het verkeerde moment, onder de verkeerde omstandigheden en op de verkeerde plaats.” Dat de betrokken agenten zich niet herinnerden dat code NOO voor Lent stond, vindt de woordvoerder niet zo merkwaardig. “Ze hebben het zich gewoon niet gerealiseerd. Ze zaten met z'n tweeën te stressen om alle problemen rond de files van die middag op te lossen. Bovendien is het ook lastig te herkennen. Zo valt het naburige Oosterhout voor een deel onder ons en voor een deel onder Nijmegen.”

Intern zal bekeken worden of het 'van het scherm vallen' van meldingen technisch gezien voortaan voorkomen kan worden.