Man met de langste adem

Jan Eise Kromkamp won zaterdag de 100 kilometer tellende Bartlehiemtocht, met start en finish in Hallum. De Belg Frank Fiers eindigde op een achterstand van 15 seconden als tweede. Derde werd André Klompmaker. De Bartlehiemtocht gold als het open Nederlands kampioenschap skeeleren. Kromkamp, eerder dit seizoen al winnaar van de 75 kilometer lange Omloop van IJsselham, maakte de laatste 25 kilometers een sterke indruk. Medevluchter Fiers kon bijna niet meer overnemen van de 43-jarige rechercheur uit Wolvega, die in de laatste kilometer wegreed bij z'n naaste belager. André Klompmaker werd solerend derde, op ruim een minuut.

Was dit je mooiste overwinning op skeelers?

Jan Eise Kromkamp: “Van dit seizoen in elk geval wel. Maar bij het skeeleren ben ik ook al twee keer Nederlands kampioen geweest en in Hallum had ik al twee keer gewonnen.”

Wat maakt deze tocht, behalve de naam die sterk aan de Elfstedentocht doet denken, zo bijzonder?

“De laatste jaren zijn er niet zoveel tochten meer van 100 kilometer. Hier komt het juist op de laatste tien, twintig kilometer aan. Net zoals het bij het marathonschaatsen op natuurijs op de laatste kilometers aankomt. Dit is typisch een wedstrijd waarbij je voor een podiumplaats rijdt. Als je na 60, 70 kilometer kansloos bent, heeft het weinig zin om nog door te gaan. Het was een zware wedstrijd, met zwaar asfalt, benauwd weer en het waait daar altijd. Het was een tocht voor de mannen met de lange adem.”

Deed je zoon ook mee?

“Nee. Die reed in België, op de piste. Hij is nog te jong voor dit soort wedstrijden, 17 jaar.”

Zelf ben je niet meer een van de jongsten?

“Ik draai al heel wat jaren mee en ik heb een goede basis. En als je gezond blijft, kun je heel lang mee.”

Wat leverde de overwinning op?

“350 gulden. En dat moet ik dan nog delen met mijn ploegmaten. Maar het is weer een titel en dat was op dat moment veel belangrijker.”