LE NOUVEL OBSERVATEUR

Het tanende internationale prestige van de VS is het directe gevolg van de Amerikaanse overwinningsroes na de val van de Muur, meent Le Nouvel Observateur. De VS worden belemmerd door overmoed en gedragen zich te arrogant in internationale kwesties. Dat verklaart ook het ziekelijke verlangen van de Amerikanen naar openheid: “omdat ze geloven dat ze onoverwinnelijk zijn, doet deze verafgoding van helderheid hun al het andere vergeten.” President Clinton weet er van mee te praten.

De VS hebben de laatste jaren teveel geleund op Azië en Rusland, en krijgen daarvoor nu de rekening betaald. Washington zou er beter aan doen Europa als bondgenoot te kiezen, meent het weekblad. Vooral nu het door de aanslagen in Kenia en Tanzania - plaatsen waar de Amerikanen dat nooit hadden verwacht - wakker is geschud uit zijn droom. Stabiliteit in de wereld bereik je nu eenmaal niet in je eentje. En het is al helemaal onmogelijk om de hele wereld de Amerikaanse normen en waarden op te dringen.