KPN Telecom maakt Internet toegankelijk via tv

ROTTERDAM, 17 AUG. KPN Telecom brengt vanaf 1 oktober een systeem op de markt dat Internetgebruik via de televisie mogelijk maakt. In plaats van een pc koopt de consument voor 799 gulden een kastje dat op de televisie kan worden aangesloten.

Met dat kastje kan de gebruiker zich 'gratis' (afgezien van de telefoontikken) toegang verschaffen tot Het Net, een besloten netwerk van KPN Telecom dat is gebaseerd op Internettechnologie. Tegen betaling van vijf gulden kan via het kastje ook elektronische post (e-mail) verzonden worden. De consument betaalt 799 gulden voor een kastje met afstandsbediening en een toetsenbord (beide op infraroodstraling). Een kastje zonder toetsenbord kost 699 gulden. Consumenten kunnen in plaats van betaling een bedrag ineens ook kiezen voor een maandelijks abonnement van 29,90 gulden.

Het kastje dat op de tv moet worden aangesloten heet Netbox en wordt geleverd door het Franse NetGem. Eerder dit jaar zijn telefoonbedrijven in Spanje (Telefónica) en Finland (Telecom Finland) met NetGem in zee gegaan. Philips maakte eerder dit jaar bekend kastjes voor 'internetten' via de televisie te willen gaan aanbieden (de zogeheten WebTV kastjes). Deze technologie heeft Philips in de VS in licentie genomen van een dochter van Microsoft.

KPN kiest nu voor een Frans bedrijf. “Wij hebben met veel partijen gesproken. Die onderhandelingen zijn niet stopgezet”, aldus een KPN-woordvoerder. Philips liet eerder weten dat het met de introductie van WebTV afhankelijk is van bedrijven (uitgevers bijvoorbeeld) die diensten willen bieden voor het nieuwe medium.

De Netbox heeft de omvang van een pocketboek en wordt aangesloten op de televisie en de telefoonlijn. KPN hoopt met het apparaat een doorbraak op het gebied van internetten te bewerkstelligen, door het medium bereikbaar te maken voor mensen die geen pc kunnen of willen aanschaffen. Gebruikers die behalve op KPN's besloten netwerk ook willen surfen op het wereldwijde Internet kunnen terecht bij Internetaanbieder Planet Internet/World Access. De chipkaart die in de Netbox is ingebouwd moet dan gewisseld worden. Vooralsnog biedt Planet Internet/World Access een dergelijke kaart als enige aan, maar volgens een woordvoerder staat het ook andere aanbieders vrij een kaart voor Internetabonnementen op de markt te brengen.

KPN claimt dat 350.000 Nederlanders een cd-rom van Het Net op hun pc hebben geïnstalleerd. Maandelijks bellen 175.000 verschillende gebruikers op het netwerk in en honderdduizend gebruikers beschikken over een e-mail adres van Het Net.