KNVB houdt contact met Cruijff over functie

ROTTERDAM, 17 AUG. De KNVB heeft volgende week weer een gesprek met Johan Cruijff. Gisteren had H. Kesler, voorzitter van het sectiebestuur, tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal een informeel onderhoud met Cruijff.

Donderdag vergadert het sectiebestuur over de opvolging van Guus Hiddink, die bij Real Madrid trainer is geworden. Manager commerciële zaken A. van Eijden had afgelopen week in Barcelona ook al een gesprek met Cruijff. “We zijn over allerlei zaken in gesprek”, zei Van Eijden. “Het komt erop neer dat hij met ons meedenkt over een hoop dingen. Dus ook over het bondscoachschap, maar daar moeten we het niet te veel op toespitsen. Bovendien wil Johan geen bondscoach worden. Maar verder is alles nog open, en er is nog niemand benaderd. Ook Wim Jansen niet.” Volgens De Telegraaf van vandaag heeft Jansen na twee gesprekken met de KNVB afgezien van het bondscoachschap. In reactie daarop zegt een woordvoerder van de bond dat met Jansen “slechts oriënterend” is gesproken.

In het tv-programma Studio Sport zei Cruijff geen positie in de technische staf van de bond te ambiëren. “Ze hebben wel gevraagd of ik het Nederlands elftal wilde doen. Ik zei nee.” Cruijff voorspelde een moeilijke tijd voor de opvolger van Hiddink. “De komende twee seizoenen speelt Oranje geen kwalificatiewedstrijden. Alle spelers die in het buitenland voetballen zullen ongetwijfeld door hun clubs worden tegengehouden om vriendschappelijke duels te spelen. Het zal moeilijk zijn de mensen gemotiveerd aan de aftrap te krijgen.” Waarschijnlijk wordt hij niet meer dan adviseur. Cruijff: “Ze willen hun mening toetsen. Hoever dat gaat weet ik op dit moment absoluut niet.”