Klassiekers op herhaling

Foto: Ze bestonden echt, de Home Guards, en ze waren in werkelijkheid net zo slecht bewapend en bijna even onbedreven als de mannen in Dad's Army. Toen hun zonen in de geallieerde legers hun leven op het spel mochten zetten, vonden de vaders, de opa's en de jongere broertjes, thuis in Engeland, dat ook zíj het hunne moesten doen om de Hun op zijn falie te geven. Ze speurden de hemel af op zoek naar Duitse bommenwerpers, wierpen zandzakken op de weg om een vijfde colonne de pas af te snijden, liepen eindeloos wacht en minstens zo eindeloos was het gebekvecht met andere onderdelen die eveneens hun beste beentje wilden voorzetten.

Jimmy Perry, toen nog een snotneus, was óók bij de Home Guards. “Wàt een idee voor een comedy-serie,” dacht hij een kwart eeuw later. En samen met BBC-producer David Croft schreef hij, vanaf 1968, bijna honderd afleveringen. Hun middelpunt was de opgeblazen Captain Mainwaring, door de briljante acteur Arthur Lowe gespeeld volgens het voortreffelijke principe dat de man zichzelf volstrekt serieus nam en juist daarom zo grappig was. Zijn rechterhand was de zachtaardige sergeant Wilson en in zijn peloton bevonden zich bezienswaardige types als de bejaarde slager Jones (“Don't panic, don't panic!”), de beverige gepensioneerde Godfrey, de maniakale Frazer met zijn Schotse tongval en de pruilerige Pike, die door Mainwaring consequent stupid boy werd genoemd. Zó oud is de serie inmiddels, dat de eerste afleveringen (nu weer op dinsdagavond op BBC2) nog in zwart-wit zijn. Maar dat maakt de tragikomische kluchtigheid alleen nog maar authentieker: de tweede wereldoorlog was immers óók in zwart-wit. Dad's Army, BBC2, dinsdag, 22.00-22.30u.; TV10, donderdag, 19.45-20.20u.