INKTVISSALADE MET BOERENBROOD

Er zijn twee dingen belangrijk wanneer u inktvis bereid: ten eerste dat de inktvis volkomen vers is en ten tweede dat u ze maar kort kookt. Ik ken een gezin waarvan de kinderen inktvisringen 'elastiekjes' noemen en na ze daar één keer te hebben gegeten besefte ik hoe zij op die bijnaam kwamen.

Kook, bak, frituur en grilleer inktvis te lang en hij wordt taai als rubber. Als u inktvis in water pocheert, varieert de pocheertijd van 30 seconden tot 1 of 2 minuten. Reken voor bakken circa 1 tot 2 minuten op een middelhoog vuur. Als u de inktvis in een saus wilt klaarmaken is de kooktijd circa 8 tot 10 minuten.

Craig Claiborne schreef in zijn boek 'The New York Times Food Encyclopedia' over een Italiaans gerecht dat scherzo del pescatore heet, oftewel 'grapje van de visser'. Het gerecht bestaat uit een grote schaal gebakken, kleine calamaretti (inktvisjes), die van oudsher in één keer in de mond gaan. Ergens tussen de stapel inktvisjes zit één inktvisje met een piepkleine, vurige rode chilipeper in het lichaamszakje. Het gerecht hieronder kan het zonder zo'n 'grapje'.

Verwarm de grill voor. Wrijf de inktvis licht in met wat olijfolie en leg ze op een rooster in een ondiepe pan. Zet de pan onder de grill en grilleer de ringen inktvis circa 4 tot 5 minuten, of tot ze goudgeel beginnen te worden. Doe de inktvis in een kleine glazen kom en doe er het citroensap, wat olijfolie en de munt bij. Breng op smaak met zout en peper. Laat de inktvis op een koele plek minstens 1 uur marineren. Schep vlak voor het opdienen de blokjes tomaat door het inktvismengsel.

Rooster het brood goudbruin onder de grill, in een op 200 graden Celsius voorverwarmde oven, of in een broodrooster. Wrijf het brood dan in met de knoflook en schik het op een dienschaal. Schep de gemarineerde inktvis met wat marinade over het brood en dien op.

Voor 6 tot 8 personen:

1 kilo inktvisringen

4 eetlepels koudgeperste olijfolie

het sap van 2-3 citroenen

handvol gehakte verse munt

zout en versgemalen peper

3 tomaten, in blokjes gesneden

6 tot 8 dikke sneden boerenbrood

3 tenen knoflook, uit de knijper

    • Kim Maclean