Eerste Major voor golfer Singh

ROTTERDAM, 17 AUG. Vijay Singh heeft afgelopen nacht zijn eerste Major in het golf gewonnen. In Redmond, in de Amerikaanse staat Washington, schreef de inwoner van Fiji het tachtigste PGA-kampioenschap op zijn naam. In de spannende finale van de titelstrijd van de professionele Amerikaanse golfbond versloeg Singh de Amerikaan Steve Stricker.

De kemphanen waren met een gelijke score de laatste ronde ingegaan. Singh kwam daarin uit op 68 - twee onder par - Stricker had zeventig slagen nodig. Diverse keren scheelde het vrijwel niets of de winnaar, had zijn bal zien stranden in één van de reusachtige bomen op de Sahalee Country Club.

Vijay is de voornaam van de winnaar en dat betekent letterlijk overwinning. “Een droom is uitgekomen”, zei hij na zijn overwinning. “Dit is wat ik altijd heb gewild. Een Major winnen. Het is gelukt. Eigenlijk heb ik er geen woorden voor.”

In gezelschap van vrouw Ardena en zoon Qass nam de 35-jarige Singh de hoofdprijs van 540.000 dollar (ruim één miljoen gulden) in ontvangst. Hij is, na Tiger Woods, pas de tweede niet-blanke golfer die één van de vier Majors wint. Hij was de tiende golfspeler in de laatste elf jaar die het PGA-kampioenschap als eerste Major won.

Voor Stricker kwam de, in zijn ogen onverwachte, nederlaag hard aan. “Lang ging alles goed. Ik zat in de wedstrijd, had vechtlust. Kennelijk heeft het niet zo mogen zijn. Hij had soms wat geluk. Aan de andere kant had hij een paar fantastische shots. Ik moet me hier bij neerleggen. Het is niet anders.”

Singh leerde golfen van zijn vader, een vliegtuigmonteur. In de jaren tachtig werd hij geschorst van de Aziatische tour na een ruzie met een scheidsrechter over een scorekaart. Singh verhuisde vervolgens naar het Indonesische Borneo, waar hij golfleraar werd. “Ik zat in het oerwoud en oefende eindeloos bij een temperatuur van 38 graden”, herinnerde Singh vannacht na zijn zege. “Ik had geen idee hoe het verder moest.”

In Afrika pakte Singh de draad weer op. Hij won toernooien in Nigeria, Zimbabwe en Ivoorkust. Daarna nam hij van 1989 tot 1997 deel aan de Europese tour en won hij in totaal zeven toernooien.