Door HANS AARSMAN

Witheet was de voorzitter van Ajax afgelopen donderdag. Voor hem stonden, zaten en lagen mannen en vrouwen met opschrijfboekjes, pennen, camera's en microfoons. Daarmee gingen ze naar buiten brengen wat de voorzitter van Ajax niet meer binnen kon houden. Een andere voorzitter, die van Feyenoord, had het bestaan om dingen naar buiten te brengen die men binnen hoorde te houden. Nu voelde de voorzitter van Ajax zich niet langer gehouden om nog langer binnen te houden wat hij zo lang had binnengehouden.

De camera's, de microfoons, de opschrijfboekjes en pennen begonnen te ritselen, te krassen en te zoemen. Zodat wij, de mensen thuis, even later kennis zouden kunnen nemen van wat de voorzitter van Ajax al die tijd had binnengehouden. Zodat wij het onderling nog eens konden doorspreken. Voor de een zijn of voor de ander. Meningsvorming. Beide partijen gehoord hebbende.

“Ik zeg dit hier niet als privé-persoon maar als voorzitter van Ajax. Dat zijn zaken waar de andere voorzitter geen benul van heeft. Dat er een verschil is tussen privé en openbaar, tussen binnen en buiten, gaat er bij hem niet in. Die klept alles door. Daarom kan hij zich ook niet voorstellen dat een directrice van Feyenoord haar mond niet voorbij praat als ze zich in de echtelijke sponde naast een directeur van Ajax vleit.”

Zo zei de voorzitter van Ajax het niet precies, ik maak het er even van. We hebben geen uren de tijd. Diezelfde dag nog moesten de camera's, de microfoons, de opschrijfboekjes en de pennen nog afreizen naar de voorzitter van Feyenoord. Hoor en wederhoor. Het ging er bij de voorzitter van Feyenoord maar niet in waarom de voorzitter van Ajax de camera's, de microfoons, de opschrijfboekjes en de pennen bijeen had geroepen.

“De voorzitter van Ajax heeft mijn telefoonnummer. Waarom belt hij niet even?”

Dat was het hem nou net! Omdat de voorzitter van Feyenoord alles doorklept wat hem in vertrouwen wordt medegedeeld!

En we zijn nog niet eens aan het seizoen begonnen. Wensen jullie twee op deze manier verder te gaan? Wie van jullie is begonnen? Was dat niet voorzitter van Feyenoord? “Pèts”, die is voor jou. En wie van jullie is de oudste? Laat die dan de verstandigste zijn.