DIE ZEIT

Het blijft slechter gaan met de economie van Azië. Reden voor Die Zeit om zich af te vragen hoe bedreigend de crisis is voor de rest van de wereld. Want als in één land een krach plaatsvindt, blijven andere beurzen niet gespaard. In Europa en de VS gaat het de economie nu nog voor de wind.

Maar volgens pessimistische deskundigen hebben vooral de VS in geval van een overslaande crisis veel te verliezen. De Amerikaanse export naar Azië is omvangrijk en als die tot stilstand komt of afneemt, dan is het gedaan met de groei van de economie. Volgens het weekblad wordt het hoog tijd dat er een einde komt aan de overwaardering van aandelen. Het 'gezond verstand' moet terugkeren op de beurs. En dat is jammer voor SPD-lijsttrekker Gerhard Schröder, die juist wil dat de Duitsers de economie steunen door hun pensioenpremies in aandelen te beleggen.

Ook schenkt Die Zeit aandacht aan de schade die de Lewinsky-affaire berokkent aan het internationale prestige van de VS. De wereld kan niet zonder het Amerikaanse leiderschap. Omgekeerd hebben de VS echter ook bondgenoten nodig. De enige supermacht in de wereld is kwetsbaar als nimmer tevoren, meent het weekblad. De recente aanslagen in Tanzania en Kenia hebben het bewezen.