'Dialoog met keizer van Japan'

DEN HAAG, 17 AUG. Een afvaardiging van Nederlandse slachtoffers van de Jappenkampen moet een dialoog aangaan met de Japanse keizer Akihito als deze in het jaar 2000 Nederland bezoekt. “Dat zou de toen aangedane pijn kunnen verlichten en in de donkere, kille schaduwen van de oorlog warmte kunnen brengen.”

Dat zei generaal b.d. G.L.J. Huyser zaterdag bij de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945, nu 53 jaar geleden. Met de capitulatie kwam tevens een einde aan de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, waar veel Nederlandse militairen en burgers in Jappenkampen zaten. De traditionele kranslegging bij het Indisch monument trok zo'n 1500 mensen.

Huyser zei in zijn toespraak in het Congresgebouw dat Akihito de meest aangewezen persoon sinds de capitulatie is om de banden tussen de slachtoffers en Japan in ere te herstellen. Akihito werd geboren in 1934. “Wie beter dan de huidige keizer van Japan zou de lucht kunnen klaren tijdens zijn bezoek aan ons land: keizerlijke excuses en de honorering van de verlangens van krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden”, aldus Huyser.

Volgens Huyser vormen de recent toegezegde financiële genoegdoening en gemaakte excuses van Japan aan Nederlandse vrouwen die in de oorlog door Japanse soldaten zijn misbruikt, een begin van het vergevingsproces. Huyser benadrukte echter dat het iedereen vrijstaat de Japanners al dan niet te vergeven. “Wel of niet vergeven, beide standpunten verdienen het volste respect”, zei hij.