Devaluatie Rusland en val Tokio raken Damrak

AMSTERDAM, 17 AUG. Heel even sloeg de schrik de Amsterdamse effectenbeurs om het hart. Nadat de openingskoersen van de belangrijkste fondsen op deze schermen verschenen, gaf de toonaangevende AEX-index een achteruitgang van 26,29 punten aan op 1128,48 punten. Dat komt neer op een daling van 2,2 procent. In de loop van de ochtend trokken de koersen op het Damrak weer iets aan. Vroeg in de middag noteerde de AEX-index 1138,09, een verlies van 16,68 punten (circa 1,5 procent).

Koersdalingen in Tokio en financiële onrust in Moskou zetten beleggers aan tot verkopen. Amsterdam bleek gevoeliger voor de malaise dan de omringende financiële markten. Zowel in Frankfurt als Parijs daalden de koersen vanochtend met gemiddeld 1,4 procent. Het verlies in Frankfurt was vooral het gevolg van koersdalingen van belangrijke Duitse banken die grote geldleningen hebben uitstaan bij Russische bedrijven. Londen bleef vrijwel buiten schot met een lichte achteruitgang van 0,12 procent.

“De toon werd gezet door Frankfurt en wij volgden dat een beetje”, zei een handelaar. “En dan is er ook nog de onzekerheid over Tokio en de gevolgen van het verhoor van Clinton vanavond.”

Beleggers kopen nauwelijks op het Damrak. De verkoopopdrachten komen terecht in een lege markt waardoor de koersen ver uitschieten. Zo waren er voor de financiële waarden stevige verliezen. ING verloor 2,20 op 133,10 gulden. Fortis daalde met 1,30 naar 131,50 gulden en ABN Amro zakte met tachtig cent naar 47 gulden. Aegon verloor na dividendbetaling 1,30 op 176,20 gulden.

Baan was de grote verliezer met een achteruitgang van 4,68 procent. De koers van het softwarebedrijf daalde met 3,40 naar 69,30 gulden. Ook andere hoofdfondsen moesten terrein prijsgeven. Philips daalde met 3,30 naar 156,50 gulden en Unilever verloor vier gulden op 135,20 gulden.

Het aandeel Koninklijke Olie boekte samen met enkele ander hoofdfondsen een kleine winst. De koers van het aandeel steeg met twintig cent naar 90,50 gulden.

Numico steeg het sterkst. Het aandeel klom met 1,10 gulden naar 62,60.

De Amerikaanse dollar steeg vanochtend naar 2,0286 cent, een halve cent boven het slot van vrijdag. Eerder op de ochtend had de dollar op een winst van anderhalve cent gestaan.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio zijn de aandelenkoersen vanochtend verder gedaald. De Nikkei-index sloot met een verlies van 329,27 punten (2,18 procent) op 14.794,66 en kwam daarmee onder de psychologisch belangrijke grens van 15.000 punten.

De koersindex in Zuid-Korea sloot bijna 1 procent lager. In Taiwan verloren de aandelen 1,3 procent van hun waarde.

De beurs in Hongkong was dicht wegens een feestdag.