Chefdirigent David Porcelijn weg bij NPO

HAARLEM, 17 AUG. David Porcelijn vertrekt als chefdirigent bij het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Het bestuur van het orkest en Porcelijn hebben besloten de samenwerking met ingang van het seizoen 1998/1999 te beëindigen wegens een verschil van inzicht over “de wijze van uitvoering en de fasering van het te voeren beleid.” Het bestuur benadrukt dat Porcelijn, die in 1995 bij het orkest begon, erin is geslaagd het peil van het NPO te verhogen.

NPO-directeur S. Paardekooper wil verder geen commentaar geven op de kwestie. Porcelijn was de opvolger van Lucas Vis, die ook na een conflict uit Haarlem vertrok. Concerten die Porcelijn zou dirigeren worden door gastdirigenten overgenomen. Porcelijn gaat zich concentreren op zijn werkzaamheden in Australië bij het Adelaide Symphony Orchestra en het Tasmanian Symphony Orchestra. Ook is hij gastdirigent bij andere orkesten.