Bomaanslag Noord-Ierland eist 28 levens

OMAGH, 17 AUG. De Britse premier, Tony Blair, en zijn Ierse collega, Bertie Ahern, zullen samen alles ondernemen om de “kleine extremistische kern van terroristen uit te roeien”, die zij verdenken van de bomaanslag zaterdag in het Noord-Ierse stadje Omagh. Bij deze zwaarste bomaanslag ooit in Noord-Ierland kwamen 28 mensen om het leven en raakten 217 mensen gewond. Acht slachtoffers zijn nog in levensgevaar.

Noord-Ierland verkeert sinds zaterdag in geschokte toestand. De vermoedelijke daders van de bomaanslag, dissidente IRA-leden van de 'Real IRA', zullen volgens Blair en Ahern in Noord-Ierland, “geen kans krijgen het vredesproces te vernietigen”. Voor het eerst ooit haalde Sinn Fein-leider Gerry Adams onmiddellijk in felle bewoordingen uit naar de daders. Hij noemde, zoals velen, de aanslag barbaars. De protestantse leider en eerste minister van Noord-Ierland, David Trimble, heeft de radicale leden van de unionistische gemeenschap opgeroepen de bomaanslag niet te beantwoorden met geweld.

Vanochtend bespraken de chef van de Noord-Ierse politie, Ronnie Flanagan, de Britse minister van Noord-Ierland, Mo Mowlam, en de Ierse minister van Justitie maatregelen om samen de Real IRA te isoleren en op te sluiten. De Real IRA zou worden geleid door een zakenman in de republiek Ierland. Vanochtend vroeg zijn vijf mensen aangehouden in de omgeving van Omagh, die mogelijk bij de aanslag betrokken waren.

De bewoners van Omagh en omgeving proberen intussen de klap te verwerken. Foto's van de negen kinderen die omkwamen stonden vanochtend in Britse kranten. De aanslag had zaterdag plaats in het drukke winkelcentrum. Om half drie kreeg een regionaal tv-station een anonieme melding dat de bom zou liggen bij het gerechtsgebouw. De politie stuurde het publiek naar het winkelcentrum. Juist op die plek ontplofte de bom veertig minuten later. Volgens de Noord-Ierse politiechef Flanagan was de onjuiste melding “bewust om zoveel mogelijk slachtoffers te maken”. Maar anderen speculeerden dat er een communicatiefout optrad tussen de melder en de plaatser van de bom. Twee weken geleden had namelijk een soortgelijke aanslag plaats in Banbridge, en toen klopte de locatie bij de melding wel.

Artsen en verpleegkundigen uit de wijde omgeving werden zaterdagmiddag via de radio opgeroepen om te helpen in de chaos. Raamkozijnen werden gebruikt als brancard; slachtoffers zijn vervoerd naar vijf ziekenhuizen in heel Noord-Ierland. De plek van de aanslag is nu hermetisch afgesloten, de politie ruimt het puin. Het is onduidelijk of er nog slachtoffers onder liggen.

Onder de 28 mensen die zaterdag omkwamen tijdens de zwaarste bomaanslag ooit in Noord-Ierland waren negen kinderen, twaalf vrouwen en zeven mannen. Twee van hen kwamen uit Spanje.

    • Frederiek Weeda