Bedrijven voorzien terugval export naar Rusland

ROTTERDAM, 17 AUG. Nederlandse bedrijven die consumptiegoederen exporteren naar Rusland kunnen last krijgen van de koersdaling van de roebel. Bedrijven die produceren in Rusland of kapitaalgoederen exporteren kunnen er juist van profiteren. Dit valt op te maken uit de eerste reacties van Nederlandse bedrijven die actief zijn op de Russische markt.

Handelsbedrijf Peja, exporteur van kapitaalgoederen en sinds de jaren zestig actief in Rusland, had de koersdaling al zien aankomen. Directeur J. Akerboom verwacht dat zijn afzet wat gaat dalen. “De financiering zal voor onze klanten lastiger worden. Maar er zijn voldoende inventieve Russen die de harde valuta wel bij elkaar weten te rapen.” Akerboom verwacht dat de productie van levensmiddelen en textiel in Rusland zelf zal toenemen. “Het buitenland is te duur, en mensen zullen toch moeten blijven eten en zich kleden. Rusland wordt nu gestimuleerd zelf te produceren.”

De stimulering van de binnenlandse productie verbetert de uitvoerperspectieven voor Peja. “De bedrijven zullen voor die nieuwe eigen productie kapitaalgoederen nodig hebben. Die moeten uit het buitenland komen.”

Wel acht Akerboom steun van de Russische overheid voor de eigen productie onmisbaar. “De buitenlandse kapitaalgoederen worden door de koersdaling ook duurder. Bedrijven zullen steun moeten krijgen om de productie te starten. De overheid moet de financiering van kapitaalgoederen serieus nemen.” Akerboom hoopt dat de Russische regering nu beseft dat iets doen met de eigen grondstoffen zinvol is. Ondanks de instabiele situatie denkt Akerboom er niet aan zich terug te trekken uit Rusland. “Nu weggaan is niet goed. Alleen producenten van luxe goederen moeten even geduld hebben. Het kaf wordt nu van het koren gescheiden. Slecht georganiseerde bedrijven geven op.”

Bierbrouwer Grolsch, dat het relatief dure biermerk Grolsch en het goedkopere merk Amsterdam in Rusland verkoopt, verwacht dat de koersdaling een negatief effect heeft op de bierconsumptie. Grolsch verwacht vooral met Amsterdam last te ondervinden van de crisis. Het duurdere Grolsch wordt vooral door rijke Russen en buitenlandse werknemers gedronken. “Die zijn nog draagkrachtig genoeg.”

Begemann, dat een fabriek voor transportmaterieel en een fabriek voor verpakkingsmachines heeft in Rusland, verwacht dat er weinig zal veranderen. “Wij zien geen problemen opduiken. Alles wordt goedkoper. Eigelijk is deze koersdaling positief,” aldus de eerste reactie van een voorlichter. Begemann verkoopt de verpakkingsmachines in Rusland en in West-Europa. Het transportmaterieel is voor de Russische markt.

Grolsch en Peja zien de Russische problemen niet snel overslaan naar de rest van Oost-Europa. “Polen en Hongarije bijvoorbeeld zijn een stuk stabieler. Alleen Roemenië kan gevolgen voelen. Maar daar gaat het nu al dramatisch slecht.”Ook Grolsch, dat een belang heeft in een Poolse brouwerij, ziet deze crisis niet overslaan. Maar de Twentse brouwer ziet de koersdaling niet als hét moment om een slag te slaan in Rusland. “We staan niet te springen om een Russische brouwerij over te nemen. Dat gaat echt niet gebeuren.”