Bangkok krijgt lof IMF; Thailand gaat grondig hervormen

BANGKOK, 17 AUG. Thailand is dit weekeinde geprezen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in reactie op de vergaande hervorming van zijn financiële systeem die het vrijdag als eerste Aziatische 'crisisland' heeft voorgesteld.

Het Thaise ministerie van Financiën heeft in het kader van de hervorming 15 miljard gulden beschikbaar gesteld om de belangrijkste noodlijdende banken van nieuw kapitaal te voorzien. Verder zijn vier banken aangewezen om te worden geprivatiseerd of onder de hoede van andere banken te worden gebracht. Waarschijnlijk zal de Nakornthon Bank al binnen enkele weken worden verkocht onder supervisie van JP Morgan. Verder krijgt de privatisering van staatsbedrijven een nieuwe impuls.

“De meest omvattende maatregelen tot nu toe in Azië”, zo sprak Anoop Singh, vice-directeur voor Azië van het IMF, dit weekeinde op lovende toon in Bangkok. Daar overlegt een IMF-delegatie over het verdere verloop van de kredietverlening aan het land, dat in totaal 17,2 miljard dollar (35 miljard gulden) kreeg toegezegd.

Anders dan eerder werd aangenomen heeft het IMF Thailand geen nieuwe harde bezuinigingen opgelegd, aldus vice-directeur Singh. Velen zien de inmiddels doorgevoerde kortingen op de overheidsuitgaven als oorzaak van de sterke achteruitgang van de economie die dit jaar wordt voorzien. Schattingen gaan uit van een terugval van 7 à 8 procent.

Singh verklaarde dat een van de grootste hindernissen voor het IMF de politieke weerstand is om de staatsschuld te vergroten.

Het afgelopen vrijdag gelanceerde saneringsplan is volgens analisten in Bangkok met name bedoeld om de Sino-Thaise elite, de Thaise koninklijke familie en de bureaucratie in staat te stellen hun bancaire belangen op orde te brengen. Met name de zes voornaamste banken van het land -de Bangkok Bank, Krung Thai, Thai Farmers, Siam Commercial, Bank of Ayudhya en Thai Military - krijgen zo een adempauze.

Afgelopen maart nam ABN Amro Bank een belang van 75 procent in de op tien na grootste bank in Thailand, de Bank of Asia. Hiermee was een bedrag gemoeid van ten minste 7,5 miljard baht (380 miljoen gulden). De Nederlandse bank verwierf het belang door via een uitgifte van nieuwe aandelen van Bank of Asia die het aandelenkapitaal zal verviervoudigen.

Volgens een zegsman van ABN Amro zullen de nu aangekondigde hervormingen van de Thaise regering naar het zich laat aanzien geen directe invloed hebben op de positie of plannen van de bank in het land. “Voor ons is nog niet alles geheel helder en daarom wachten wij liever af. Verder zijn de aangekondigde hervormingen vooral gericht op de zwakkere banken, terwijl de Bank of Asia na onze deelname weer een goed draaiende bank is geworden.”